Cum gandim

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.21

nivel: Facultate

Cum gandim
Daca este dificila întelegerea ansamblului de fenomene antrenate de gandire, vizualizarea prin rezonanta magnetica (MRI) indica o anumita "materialitate" a activitatii cerebrale , ce poate fi inregistrata. Prin intermediul MRI cerecetatorii pot urmari activitatea neuronilor activati de stimuli bine precizati.

Cum gandim
De exemplu, localizarea zonelor cereb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum gandim

Cum gandim
Daca este dificila întelegerea ansamblului de fenomene antrenate de gandire, vizualizarea prin rezonanta magnetica (MRI) indica o anumita "materialitate" a activitatii cerebrale , ce poate fi inregistrata. Prin intermediul MRI cerecetatorii pot urmari activitatea neuronilor activati de stimuli bine precizati.

Cum gandim
De exemplu, localizarea zonelor cerebrale activate de executia unui gest. S-a putut constata astfel ca, în general, anumite regiuni cerebrale sunt activate când miscarea este doar imaginata (reprezentare mintala a unei activitati motrice). Cu toate acestea, nu putem sa indicam cu precizie care sunt modalitatile de producere a excitatiei sau inhibitiei neuronilor din zona cerebrala studiata.

Cum gandim
Dupa neurobiologul Jean-Pol Tassin, profesor la Collége de France si director la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM), gândurile observatorului din gara sunt produsul a doua procesari cerebrale diferite.

Prima, releva reactia automatizata si inconstienta corespunzatoare activarii structurilor cerebrale profunde; este vorba de o procesare "analogica". A doua este de fapt o operatie "cognitiva", care permite observatorului sa analizeze anumite informatii si care conduce la aparitia gândirii constiente.

SCHELETUL PSIHICULUI
Pentru a judeca si evalua ceea ce ne înconjoara, a fost nevoie sa cunoastem si sa recunoastem mediu înconjurator. Perceptia unei fetze zâmbitoare presupune ca am priceput deja conceptul de fatza ,indiferent ca ea este neteda sau ridata, rotunda sau colturoasa, plasata în umbra sau acoperita de par. Este valabil si pentru expresia de bucurie, pe care o descifrezi, cu conditia sa o fi întâlnit deja.

Pentru sugari, insa, sarcina este dificila: ei trebuie sa învete sa identifice, sa diferentieze si sa numeasca o multime de concepte. Pe masura ce copilul asimileaza realitatea, este inmagazinata o paleta considerabila de "imagini interne" : figuri, locuri, obiecte, mirosuri si culori... El memoreaza de asemenea, un mare numar de strategii elementare sau complexe, construite sub influenta mediului in care traieste; învata sa rezolve atat problemele de ordin fizic (de ce corpul acesta cubic nu intra în aceasta forma rotunda ?) cat si pe cele de natura psihica (care este comportamentul optim pentru a obtine ceva intr-un timp mai scurt ?).

Încarcate emotional, aceste imagini si strategii sunt stocate progresiv în anumite "rezervoare" care constituie un fel de schelet al psihicului. Aceste rezervoare n-au o localizare precisa în creier. Ele rezulta din maniera specifica de dispunere a neuronilor, care se combina într-o retea din ce în ce mai complexa pe masura ce copilul creste. Reactualizate cu fiecare experienta noua, ele formeaza soclul personalitatii si vegheza la maturizarea unui sistem de gândire.

La acest nivel intervine procesarea analogica, care intra în joc de fiecare data când exista o legatura între ce se observa si reprezentarea stocata într-un rezervor. De exemplu, daca va aflati in fata unei situatii care seamana mult cu o problema pe care ai rezolvat-o altadata, veti urma aproape aceeasi cale pentru a o solutiona: in acest caz ati facut un rationament prin analogie.

Sa ne imaginam ca observatorul nostru din gara face o eroare de interpretare, interpelând un necunoscut, luându-l drept unul dintre amicii lui. Aceasta confuzie provine dintr-o procesare analogica foarte rapida, care nu i-a permis sa deosebeasca figura noua de pe peron, de cea care este cunoscuta si stocata în memorie.

Calatorul din gara a detectat o legatura în aceasta asemanare, ceea ce l-a indus în eroare. In mod inconstient, el a efectuat o procesare rapida (100 - 300 ms.) si automata a informatiei, fara sa evalueze cu adevarat situatia. Intersectându-se cu un alt calator, acelasi personaj trecea fara sa fi fost remarcat, pentru ca nu corespundea caracteristicilor specifice stocate în rezervoarele primului.

În general, noi putem sa traim aceleasi situatii si sa reactionam diferit în functie de continutul depozitelor noastre... Activând aceste depozite într-o maniera semiconstienta, procesarea de tip analogic suscita aparitia rapida a gandurilor si comportamentelor unice - marcate adesea de stereotipuri socioculturale si arhetipuri umane.

Cu toate acestea, sistemul analogic nu este suficient pentru a explica toate dimensiunile activitatii mentale, cu deosebire gândurile mai elaborate. Revenind la experienta erorilor de recunoastere a figurilor, diferentierea figurilor se realizeaza prin efort cognitiv si dureaza de la câteva secunde la mai multe minute "Seamana cu el, dar nu este cel pe care îl cunosc". Observatorul a constatat o nepotrivire între imaginea stocata într-un rezervor si caracteristicile fetei necunoscutului. El a inregistrat informatia si a comparat-o cu inventarul figurilor cunoscute, intelegând în cele din urma ca este vorba de o asemanare, el îsi corecteaza eroarea si decide: "Nu-l cunosc".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.