Cum fac o lucrare stiintifica

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

De asemenea, la o lucrare stiintifica poate lucra o persoana sau un grup (2 sau mai multi), in functie de complexitatea subiectului, numarul sarcinilor, presiunea timpului si, evident, alegerea fiecaruia.Primul pas in elaborarea unei lucrari stiintifice este alegerea unui domeniu/subiect de interes, in functie de experiente anterioare, cunostinte practice deja acumulate, dorinta de marire a volumu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum fac o lucrare stiintifica

De asemenea, la o lucrare stiintifica poate lucra o persoana sau un grup (2 sau mai multi), in functie de complexitatea subiectului, numarul sarcinilor, presiunea timpului si, evident, alegerea fiecaruia.Primul pas in elaborarea unei lucrari stiintifice este alegerea unui domeniu/subiect de interes, in functie de experiente anterioare, cunostinte practice deja acumulate, dorinta de marire a volumului de informatii si/sau aprofundare, actualizarea cunostintelor etc.

Pasul al doilea este documentarea stiintifica in legatura cu domeniul/subiectul de interes. Aveti la dispozitie diverse posibilitati de documentare:
1.carti (tiparite sau in format electronic): manuale, tratate, monografii, dictionare, atlase;
2.periodice: generale, specializate, supraspecializate;
3.site-uri de profil.

Deoarece sursa de informatii este extrem de larga si variata, e nevoie de selectarea documentelor gasite. Aceasta selectare se poate face: in cazul cartilor printr-o lectura cuprinsului, urmand aprofundarea capitolelor de interes; in cazul articolelor biomedicale, printr-o lectura rapida a titlului si rezumatului - daca documentul corespunde domeniului de interes se poate face o lectura completa. Eventual se pot face copii electronice sau fotocopii pentru articolele de interes crescut, pentru a putea fi consultate ulterior.

Cautarea pe internet se poate face dupa: cuvinte cheie (ex: Medline), autori, reviste, carti, edituri, institutii de invatamant superior, site-ul specializate (ex: Pub Med).Redactarea lucrarii. Este foarte important ca lucrarea sa aiba o enuntare clara, riguroasa (nu trebuie ghidata dupa tehnici artistice, ci stiintifice) pentru a fi perceputa adecvat de cei interesati. De aceea este nevoie de alegerea celei mai adecvate formulari, o exprimare simpla si clara, o forma concisa, utilizarea corecta a limbii in care este scrisa.

Stilul de redactare a lucrarii trebuie sa fie precis, clar (evitarea ambiguitatilor, alegerea corecta a vocabularului), concis (evitarea pleonasmelor, repetitiilor).Regulile de baza in alcatuirea unei lucrari stiintifice impun un anumit mod de organizare - pe sectiuni:

1. Titlu: trebuie sa fie atractiv, cu maxim de concizie si precizie (10-15 cuvinte), cuvinte cheie.
2. Autori
- numarul e variabil (unic autor; prim autor si coautori);
- cand sunt mai multi, ordinea indica gradul de contributie la lucrare;
- primul autor: a redactat si/sau dirijat studiul, a realizat esenta studiului.

3. Introducere
- contureaza o serie de idei asupra subiectului abordat (pentru actualizarea cunostintelor, intelegerea fondului);
- indica scopul pentru care a fost realizata lucrarea, pentru a trezi interesul.

4. Material si metoda
Indica, prin date precise:
- materialul studiat (ex: populatia, esantionul, bolnavii, animale de experienta, suse celulare) - descriere a acestora;
- elemente testate (actiunea unui medicament, rezultatele unei interventii chirurgicale, valoarea unui tip de investigatie, modificarea constantelor intr-un model experimental etc);
- criterii de evaluare (detaliate).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.