Cum am devenit poet

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Liceu

Apoi, nu prea mi-a placut sa ma joc, ci mai mult sa stau in casa. Vara, mama ma incuia afara, spre disperarea mea, ca sa ma mai joc si eu nitel. Dar preferam sa stau toata ziua in pat si sa citesc. Apoi m-am apucat sa scriu, la fel ca Sartre, romane de aventuri. La noua ani l-am inceput pe primul si pe la saisprezece ani le-am aruncat pe toaAZte. Tin minte ca in toata scoala generala n-am citit ni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum am devenit poet

Apoi, nu prea mi-a placut sa ma joc, ci mai mult sa stau in casa. Vara, mama ma incuia afara, spre disperarea mea, ca sa ma mai joc si eu nitel. Dar preferam sa stau toata ziua in pat si sa citesc. Apoi m-am apucat sa scriu, la fel ca Sartre, romane de aventuri. La noua ani l-am inceput pe primul si pe la saisprezece ani le-am aruncat pe toaAZte. Tin minte ca in toata scoala generala n-am citit nici o carte de versuri. Nu le puteam suferi. intr-a saptea am primit la premiu o carte de poezii si am facut schimb cu o fetita care primise proza.

Nu stiu ce mi-a venit imediat cum am inceput liceul (era deja 1970) de am inceput sa ma preocup de arta ciuAZdata a versurilor. imi pastrez citeva caiete de-atunci. PriAZmul poet pe care l-am citit a fost, din fericire pentru mine, Lucian Blaga (care, alaturi de Marin Sorescu, mi se pare poetul cel mai indicat sa fie citit de un pre-adolescent care vrea sa faca poezie) si, desigur, am scris o vreme in stiAZlul lui. N-am sa uit niciodata nebunia care a-nceput de atunci si care-a durat tot liceul. Eram ametit, halucinat de poezie.

Din aproape in aproape, descopeream cite un poet, roman sau strain, si il imitam cu sentimentul ca scriu de fiecare data in singurul fel posibil, ca am descoperit punctul culminant al poeziei. Ce fericire cind am descoAZperit simbolismul francez si cind i-am citit pe Rimbaud si Verlaine, apoi pe Valery si Perse! Mi se parea ca nu mai exista alte literaturi vrednice de atentie. Mergeam la exAZcelentul cenaclu al liceului "Cantemir", condus de doamAZna Aurelia Marinescu, si faceam o figura destul de jalAZnica etalindu-mi simbolismul in mijlocul colegilor mei care auzisera de avangarda si chiar de Mircea Dinescu si Dan Verona.

Eu traiam pe alta lume. Colegii mei veAZhiculau nume stranii ca "Led Zeppelin", "Black Sabbath", "Uriah Heep", organizau formatii de rock si "ceaiuri", pe cind eu, ratacit printre ei, incapabil sa inteleg nimic, probabil ca faceam o impresie de troglodit lunatic.
Am intrat in facultate mai dezorientat decit inainte. Veneam cu cinci sute de poezii, pe care le-am aruncat inAZtre timp, impreuna cu multe altele, dar fara nici cea mai mica idee despre ce se petrecea in literatura actuala.

Erau vremurile acelea aproape fabuloase, de care ne povestesc "batrinii" intru viata literara, incepind cu formula sacra si imuabila de introducere: "Asta se intimpla pe cind cri-ticul cutare era inca foarte pozitiv si indraznet, pe cind poetul cutare era inca o mare promisiune" (ceea ce echiAZvala pentru noi cu "pe cind era lupul oier si ursul cim-poier"). Dar eu eram cu cincizeci de ani in urma, tot la Vinea si Voronca. Mergeam la cenaclul "Junimea" al profesorului Ovid S. Crohmalniceanu, unde eram cel mai mare adversar al ironiei si umorului in poezie. Citeau pe atunci acolo Cosovei, Iaru si Musina, pe care ii desfiinAZtam sistematic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.