Culturile Africii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Bariera desertului
Mult mai recent - aproximativ din anul 8000 i.e.n. - oamenii Epocii de Piatra populau intreaga Africa de Nord, pe atunci verde si fertila, dupa cum aflam din imaginile expresive pe care le-au desenat pe peretii pesterilor si ai adaposturilor de piatra. Ulterior, intre anii 4000 si 2000 i.e.n, a avut loc o modificare a climatului, pamantul s-a uscat si a aparut giganticu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Culturile Africii

Bariera desertului
Mult mai recent - aproximativ din anul 8000 i.e.n. - oamenii Epocii de Piatra populau intreaga Africa de Nord, pe atunci verde si fertila, dupa cum aflam din imaginile expresive pe care le-au desenat pe peretii pesterilor si ai adaposturilor de piatra. Ulterior, intre anii 4000 si 2000 i.e.n, a avut loc o modificare a climatului, pamantul s-a uscat si a aparut giganticul desert Sahara.

De atunci, noilor idei si tehnici le-au trebuit secole sa traverseze bariera desertului, ceea ce a determinat o dezvoltare lenta a teritoriilor africane aflate la sud de Sahara, intre timp Africa de Nord a devenit o parte separata a culturii mediteranene, mai intai dand nastere civilizatiei vechiului Egipt, ulterior fiiund integrata culturilor clasice (greaca si romana), iar apoi lumii islamice.

In restui Africii viata "a fost puternic influentata de conditiile geografice si climaterice, care au facut comunicarea dificila si a fost continuu amenintata de boli. Printre formatiunile geografice se numarau zone intinse de desert si paduri ecuatoriale, platouri inalte de pe care raurile se pravaleau in cascade grandioase, ce le restrangeau utilitatea de cai naturale de comnert si transport.

Cu toate acestea agricultura se raspindise in teritoriile africane din sudul Saharei cu mult inaintea erei noastre si aproximativ din 200 i.e.n. cunostintele despre prelucrarea metalelor erau raspandite dinspre Nord-Est; progresul agriculturii in Sud era extrem de lent, dar cu toate acestea in 1200 e.n. doar pigmeii si locuitorii tufisurilor mai traiau in Epoca de Piatra. Totusi, tehnicile agricole au ramas primitive, iar roata si plugul erau practic inexistente in culturile bastinase africane.

O cale de comunicatie
Valea Nilului era linia principala de comunicatie intre Nord si Sud, motiv pentru care nu e deloc surprinzator faptul ca primele culturi non-mediteranene importante ale Africii au aparut pe pamantul kusilor, in sudul Egiptului, unde astazi se intinde Sudanul. In 1000 i.e.n. Kus a devenit regat independent avand capitala proprie la Napata (kusifii sunt numiti cateodata si napatieni). La sfarsitul secolului VIII i.e.n. a devenit destul de putemic pentru a cuceri Egiptui si si-a intemeiat propria dinastie de faraoni, alungata abia in 680 de catre asirieni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.