Cultura universala si cultura nationala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Relatia universal-national este o asemenea relatie. Se poate pune intrebarea ce este universal in cultura tarilor carora li s-a impus un regim autocratic fie de dreapta ori de stanga, iar faptul ca au fost excluse de la standardele culturale ale excelentei, asa cum acestea au fost constituite in Occidentul liber si democratic, inseamna oare ca aceste (numeroase) tari nu au avut pentru perioade lun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura universala si cultura nationala

Relatia universal-national este o asemenea relatie. Se poate pune intrebarea ce este universal in cultura tarilor carora li s-a impus un regim autocratic fie de dreapta ori de stanga, iar faptul ca au fost excluse de la standardele culturale ale excelentei, asa cum acestea au fost constituite in Occidentul liber si democratic, inseamna oare ca aceste (numeroase) tari nu au avut pentru perioade lungi de aproape u jumatate de secol, cultura ? Daca au avut atunci cum se integreaza aceasta cultura sa spunem minora, cea a razboiului rece, ori a dictaturii, in cadrul unui concept universal ?

Nu ar trebuie oare redefinita chiar relatie dintre universal si national, pornind de la acest impas ? O alta fateta a chestiunii este cea a termenului "national" in cultura. In epoca a ceea numim postcomunism si postcolonialism este dificil sa creditam termenul national cu ceea era acumulat din aspiratiile revolutiilor de la 1848. De asemenea, fata de proiectele unei realitati politice federaliste, termenul national este o reactie de aparare mai degraba decat una de perspectiva.

Termenul de national a fost formulat in epoca de glorie a unei constructii identitare, cand prin cultura nationala se percepea mai cu seama descoperirea unui strat fundamental al unei comunitati, apartinand exlusiv al acesteia, dincolo de orice influente ori confluente. Descrierea etnografica, discursul despre etnogenezele diverselor comunitati, diferentele psiho-lingvistice, etc, au concurat pentru diversificarea a cat mai multe asemenea entitati nationale, aparate de organisme statale,

care se legitimau astfel pe o comunitate culturala solid ancorata in realitatea culturala. Dar de multe ori statul si formarea natiunii au coincis, daca nu chiar formulele statale, politice au prevalat in constituirea celor culturale exista chiar un decalaj considerabil, mai cu seama la statele asa-zis tinere pentru care cultura nationala coincide cu momentul afirmarii culturale propriu-zise.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.