Cultura si societate - de la iluminism la romantism

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

O forma specifica de manifestare a culturii nationale au constituit-o, in epoca la care ne referim, diferitele societati cultural-stiintifice si literare. Cel mai vechi proiect de constituire a unei societati culturale romanesti dateaza din 1795 si apartine initiativei carturarului ardelean I.Piuariu-Molnar. Sub numele de Satietate filosofiteasca a neamului romanesc in mare Printipatul Ardealului,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura si societate - de la iluminism la romantism

O forma specifica de manifestare a culturii nationale au constituit-o, in epoca la care ne referim, diferitele societati cultural-stiintifice si literare. Cel mai vechi proiect de constituire a unei societati culturale romanesti dateaza din 1795 si apartine initiativei carturarului ardelean I.Piuariu-Molnar. Sub numele de Satietate filosofiteasca a neamului romanesc in mare Printipatul Ardealului, aceasta urma sa aiba largi preocupari filosofice, stiintifice si literare, precum si sa stranga in jurul ei carturari din toate provinciile istorice romanesti.

Era proiectata si o publicatie a sa, "Vestiri filosoficesti si moralicesti", destinata tuturor romanilor. A aderat la aceasta initiativa si carturarul muntean lenachita Vacarescu, dar functionarea societatii nu a fost posibila, autoritatile nobiliare din Transilvania interzicand-o de la bun inceput. Acest fapt se petrecea la o data cand, in schimb, functiona de cativa ani, cu sprijinul acelorasi autoritati, Societatea pentru cultivarea limbii maghiare in Transilvania, sub conducerea lui Gh.Aranka (1792), precum functiona la aceeasi data si o societate culturala a sasilor (Societas philoistorum Transylvaniae}. Sub protectia autoritatilor nobiliare maghiare aveau sa functioneze in Transilvania, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, numeroase societati culturale maghiare, destinate tineretului si menite

incrajeze cultivarea limbii maghiare, toate acestea in conditiile in care initiativele de constituire a societatilor culturale romanesti erau aprig oprimate de autoritati. O societate culturala a tineretului studios roman avea sa se constituie abia tarziu, inainte de 1848, functionand cu dificultati un scurt interval de timp, intre fondatori aflandu-se Avram lancu, fratii Buteanu, loan Oros si Al.Bohatel, ca presedinte (dupa modelul societatilor maghiare, redactandu-se si o revista, manuscrisa, "Zorile" sau "Aurora").

in Principate, prima societate culturala lua fiinta la Bucuresti, in 1810, sub numele de Societatea literara greco-dacica, initiata de mitropolitul de origine greaca Ignatie, si cu concursul marelui boier carturar Gr.Brancoveanu, precum si a juristului Nestor. Ea grupa invatati greci si romani, pe linia unei vechi traditii de colaborare, la aceasta data - 1810 - procesul de individualizare in plan cultural intre cele doua etnii aflandu-se intr-o faza incipienta.
Importante prin obiectivele lor in directia afirmarii culturii nationale, aveau sa fie societatile "literare" constituite incepand cu anul 1821.

Daca despre prima din seria acestora, anume aceea din 1821 de la Brasov, infiintata de boierii emigranti din Tara Romaneasca, avem putin stiri - in orice caz, ramane semnificativa presupunerea istoricului Emil Vartosu ca ea va fi urmarit, intre altele, Unirea Principatelor - despre Societatea Literara infiintata la Bucuresti, in 1827, de catre Dinicu Golescu, cu ajutorul lui I.Heliade Radulescu, informatiile, provenind de la acesta din urma, sunt ceva mai concludente. Propunandu-si intemeierea de scoli in limba nationala, incurajarea traducerilor in limba romana, infiintarea unui teatru national si a unor gazete in limba tarii, precum si organizarea institutiilor tarii, ea afirma un program cu adanci implicatii politice si sociale, pe care nu va putea sa-l realizeze in cursul unei scurte existente.

Va prelua programul acesteia din urma o noua societate, Filarmonica, intemeiata de loan Campineanu, cativa ani mai tarziu, in 1833, cu ajutorul aceluiasi Heliade, a carui contributie exprima in mod limpede linia de continuitate intre cele doua societati. Pe linia afirmarii culturii nationale, aceasta societate va milita pentru dezv 848i81i oltarea unui teatru national, din 1834 reusind sa infiinteze in acest scop o scoala de muzica vocala, declamatie si literatura, avand ca profesori, printre altii, pe I.Heliade si C.Aristia, iar din anul 1835 punand bazele "Gazetei Teatrului National", menita sa militeze in primul rand in acest scop. in Moldova, la Iasi, in 1836, lua fiinta, pe linia aceluiasi deziderat, o scoala de muzica cu numele de Conservatorul filarmonic dramatic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.