Cultura si etica in modelele de management european

5x puncte

categorie: Management

nota: 5.99

nivel: Facultate

c. A treia etapa importanta în evolutia conceptului de cultura este la începutul secolului trecut si a fost puternic marcata de cercetari ale specialistilor care au demonstrat ca fiecare regiune a globului, fiecare tara si fiecare popor are o cultura nationala, prin care se
identifica de celelalte si care marcheaza efectiv viata oamenilor din fiecare context.

d. A patra etapa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura si etica in modelele de management european

c. A treia etapa importanta în evolutia conceptului de cultura este la începutul secolului trecut si a fost puternic marcata de cercetari ale specialistilor care au demonstrat ca fiecare regiune a globului, fiecare tara si fiecare popor are o cultura nationala, prin care se
identifica de celelalte si care marcheaza efectiv viata oamenilor din fiecare context.

d. A patra etapa în evolutia conceptului de cultura a fost marcata de cercetarile specialistilor desfasurate în a doua jumatate a secolului trecut, când s-au profilat conceptele de cultura organizationala si cultura manageriala. Realitatea sfârsitului de secol al XX-lea a confirmat ceea ce specialistii s-au straduit sa demonstreze prin cercetarile teoretice si practice desfasurate de-a lungul anilor, si anume faptul ca întelegerea conceptului de cultura implica în mod obligatoriu considerarea tuturor sensurilor pe care conceptul le-a dobândit în timp.

1.1.3. Caracteristicile culturii
În urma unei analize atente pot fi identificate câteva caracteristici ale culturii:
a. Cultura este dinamica, ceea ce înseamna ca permanent ea se schimba prin dezvoltarea continutului de la o perioada istorica la alta si în cadrul aceleiasi etape. Dinamismul culturii este puternic influentat de multitudinea factorilor nationali si internationali care stimuleaza evolutia, îmbogatirea permanenta a continutului culturii.

b. Cultura este diversificata tocmai ca urmare a sensurilor pe care conceptul de cultura le are si a faptului ca omogenitatea unei culturi este puternic sustinuta de diversitatea valorilor care o compun.

c. Cultura este inedita prin perceptiile diferite asupra sensurilor acesteia si a valorilor culturale specifice.

d. Cultura este complexa, ceea ce înseamna ca nu întotdeauna pot fi identificate cu usurinta sensurile conceptului si implicatiile pe care valorile culturale le au asupra comportamentului indivizilor ca „purtatori” si “creatori” de valori culturale.

e. Multidimensionalitatea conceptului de cultura face destul de dificila misiunea cercetatorilor interesati în cunoasterea elementelor inedite pe care conceptul de cultura le integreaza si a implicatiilor multiple pe care fiecare sens al acestuia le are asupra unei societati.

1.1.4. Sensurile si functiile culturii
În majoritatea limbilor occidentale „cultura” înseamna în general „civilizatie” sau „rafinament al mintii”, si desigur rezultatele acestui rafinament, respectiv educatia, arta si literatura. Pornind de la aceste considerente de ordin general, specialistul olandez Geert Hofstede identifica doua sensuri ale culturii:2

a. cultura în sens restrâns, pe care el o numeste „cultura primara”;
b. cultura ca software mental, pe care el o numeste „cultura secundara”.
Despre aceasta din urma se spune ca este întotdeauna un fenomen colectiv deoarece este în cele din urma acceptata cel putin partial de oamenii care traiesc sau au trait în acelasi mediu social, unde a fost învatata.

Studiul fenomenelor culturale conduce la concluzia potrivit careia functiile culturii

sunt urmatoarele:
- functia de creatie (materiala, tehnologica, artistica)
- functia de comunicare (limbaj, sistem informational)
- functia de formare (educatie)
- functia de autoritate (sistem politic, organizare)
- functia de sens (religia, dogma)
- functia de productie si distributie (sistemul economic)
- functia de protectie (sistemul de aparare, sistemul de sanatate)
- functia de ordine (legislatia)

1.2. Dimensiuni psihosociologice ale culturii
Umanitatea nu reprezinta un dat natural al individului izolat, ci ea este lumea lui sociala, fiecare individ natural umanizându-se în cadrul procesului sau de viata real, care se dezvolta, la rândul lui, în spatiotemporalitatea societatii. Natura, în evolutia ei, în urma unor multiple transformari, a devenit, prin intermediul celei mai complexe forme a ei - omul -, societate, istorie, cultura, umanitate. Structura
biologica precara a unei noi specii de antropoide, nu se putea mentine decât prin crearea între ea si natura, a unor elemente mijlocitoare menite sa îmblânzeasca natura, însotite de o existenta comunitara, detinatoare de modalitati de comunicare simbolice.

Omul nu se adapteaza, prin urmare, biologic la mediu, ci printr-o retea complexa de relatii si produse materiale, cognitive, valorice, institutionale etc., care creeaza un "nou mediu", de data aceasta uman, numit cultura. De altfel cultura începe sa fiinteze ca domeniu al vietii sociale, odata cu efortul omului de a stapâni si depasi existenta nemijlocita, de a introduce ordine rationala si organizare în fluxul experientelor materiale si al trairilor subiective. Datele mediului au început sa se transforme, din "momente naturale" în "momente
istorice", omul începând sa actioneze asupra mediului, nu numai fizic, nu numai consumândul, ci ca fiinta constienta de esenta sa gânditoare, proiectiva, creatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.