Cultura si climat organizational:asemanari si diferente

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 6.33

nivel: Facultate

In institutiile de stat sau private cultura si climatul organizational capata valente particulare, existenta unui climat pozitiv depinzand in mare masura de cultura respectiva, de ratiune, de exigenta, si de necesitatea unitatii de actiune, a coeziunii si solidaritatii si nu in ultimul rand de stilul de conducere al conducatorului institutiei.

Orice grup este compus din indivizi, a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura si climat organizational:asemanari si diferente

In institutiile de stat sau private cultura si climatul organizational capata valente particulare, existenta unui climat pozitiv depinzand in mare masura de cultura respectiva, de ratiune, de exigenta, si de necesitatea unitatii de actiune, a coeziunii si solidaritatii si nu in ultimul rand de stilul de conducere al conducatorului institutiei.

Orice grup este compus din indivizi, a caror constiinta despre ei insisi, in mod obisnuit, ii impiedica sa vada ceea ce este in cultura lor, reflexul felurilor de a actiona ale grupurilor lor de apartenenta. Exista o obisnuinta a noastra, ca indivizi, sa nu sesizam grupul ca o fiinta care are cultura ei proprie, opiniile sale, reactiile sale, valorile sale.

Marile fenomene colective (panica, revolta, linsajul, emotiile colective, miscarile multimilor) ne apar ca exceptionale, periculoase, deposedand persoana de constiinta sa individuala, de fapt, viata grupului penetreaza in intregime viata noastra individuala. Prin anumite aspecte, conduitele noastre scapa influentelor culturii grupului apartenent.

Prin sistemul trebuintelor sale, prin caracterul si motivatia sa, subiectul uman este altceva decat o reflectare a grupurilor sale primare de apartenenta. In ciuda acestor factori de personalitate, nu putem scapa de influenta culturii grupurilor ai caror membri suntem. Putem vorbi de societate in general, de apartenenta noastra la un vast grup cultural, ale caror influente modelatoare sunt evidente (influenta limbii, ideilor, modelelor dintr-o epoca, valorilor unei religii) sau apartenenta si influenta grupurilor mici.

Cultura ca si sistem de interactiune, prin care subiectii isi coordoneaza reciproc intentiile si preocuparile, modelandu-se unii pe altii se caracterizeaza printr-o structura configurationala proprie, care rezulta din interdependenta statutelor si rolurilor membrilor dintrun grup. Tinand cont de continutul si functiile statutelor si rolurilor indivizilor unui grup, putem distinge mai multe variante structurale care se intrepatrund si se completeaza reciproc in functie de cultura si climatul organizational.Grupurile se constituie in vederea realizarii unor scopuri si rezolvarii unor sarcini, caracteristica ce are ca proprietate o puternica incarcatura motivationala, ajungand si directionand activitatea si comportamentul membrilor grupului.

Un "climat de grup" poate influenta sau schimba conduitele intr-o cultura, iar aceleasi persoane pot avea comportamente diferite in functie de mediile sociale in care sunt plasate la un moment dat. Raspunsurile si reactiile lor variaza dupa "climatele" grupurilor in care se gasesc, sau mai bine zis comportamentele observabile ale indivizilor plasati in diferite ambiante de munca, sunt direct determinate de aceste ambiante.

S-a constatat ca nu numai toti indivizii plasati in aceste conditii de grup si de climat reactioneaza la fel, ci si ca trecerea de la un climat la altul determina efecte proprii, cultura nefiind implicata aici. Individualitatile apar in intensitatea reactiilor si in preferintele pe care subiectii le exprima pentru unul sau altul din aceste climate. Sefii de grupuri ar trebui sa se intrebe daca ceea ce ei considera ca fiind trasaturi de personalitate sau de character, la membrii grupurilor lor, nu este expresia climatului psihologic al grupului si al propriei lor metode de conducere.

In psihologia organizationala, cultura si climatul organizational reprezinta in mare parte relatia dintre asteptarile subiective ale angajatilor cu conditiile obiective ale locului de munca, reactia membrilor la mediul din institutie, o atitudine colectiva a grupului dat, fata de totalitatea mediului professional, reprezinta un fenomen-cheie in intelegerea modalitatii prin care mediul intern al unui colectiv influenteaza opiniile, atitudinile si comportamentele membrilor unei organizatii, dar cultura si climatul organizational sunt doua lucruri responsabile si de intelegerea dinamicii grupurilor sociale prin prisma trairilor subiective ale membrilor grupului.

Climatul, poate fi considerat ca o ,,stare mintala si emotionala atitudinala care domina, cronic ori temporal, in randul membrilor unei organizatii si care exercita actiunea, cu precadere, asupra fiintelor umane, cum ar fi in: armata, invatamant, institutii de sanatate publica, organizatii publice, etc.( Dictionar de psihologie sociala, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981, p. 48).

Conceptul de cultura si climat organizational poate fi utilizat pentru a desemna caracteristicile generale ale institutiei, asa cum aceasta se manifesta in raport cu majoritatea colectivelor de lucru, respectiv pentru a desemna mediul organizational specific al unui colectiv de lucru, caracterizat atat prin aspecte generale, cat si particulare. Sintetizand acceptiunile existente in literatura de specialitate, putem defini climatul organizational ca fiind o stare psihica colectiva, o dispozitie psihica relativ stabilizata si generalizata la nivelul membrilor unui grup.

Climatul organizational depinde de o suita de factori cum ar fi caracteristicile organizatiei (structura sa organizatorica, dimensiunea, profilul activitatii, varsta membrilor organizatiei, traditiile existente), caracteristicile resurselor umane (nivel de pregatire, categorii de varsta, nivel cultural), stilul de lucru al conducerii organizatiei.

Nicio institutie nu face rabat de la aceste caracteristici generale. Cultura trebuie privita ca un sistem tehnic care functioneaza ca o inlantuire de operatii si elemente functionale (oameni, tehnica, organizare), dar in egala masura ca si sistem sociouman compus din indivizi si grupuri aflati in proces de interactiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.