Cultura romana - Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Liceu

Istoric al religiilor Primele preocupari de istorie a religiilor dateaza din 1925-1926, cand Eliade publica recenzii si articole in revistele vremii. Budismul, orfismul, taoismul, tantrismul, ortodsunt dezbatute sub diferite aspecte inainte de plecarea in India (noiembrie 19Aprofundarea si sistematizarea problemelor de specialitate au devenit posibile si necesare incepand cu toamna anului 1933, du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura romana - Mircea Eliade

Istoric al religiilor Primele preocupari de istorie a religiilor dateaza din 1925-1926, cand Eliade publica recenzii si articole in revistele vremii. Budismul, orfismul, taoismul, tantrismul, ortodsunt dezbatute sub diferite aspecte inainte de plecarea in India (noiembrie 19Aprofundarea si sistematizarea problemelor de specialitate au devenit posibile si necesare incepand cu toamna anului 1933, dupa ce a fost numit suplinitor al catedrei de logica si metafizica a Universitatii din Bucuresti.

Tratatul de istoria religiilor, aparut la Paris in 1949, este o opera de "morfologie", in care faptele sunt studiate la propria lor scara. Eliade considera istoria religiilor o disciplina totala, avand tangente cu istoria, fenomenologia, psihologia, sociologia, etnologia, antropologia, filozofia istoriei, estetica, lingvistica, etimologia, literatura. Printre cuvintele-cheie din studiile stiintifice ale lui Mircea Eliade se afla, alaturi de mituri, rituri, simboluri si expresia sacrul si profanul. Acestea sunt doua modalitati de existenta a omului in istorie, carora le-a si consacrat o monografie.

Sacralitatea se manifesta peste tot, atat in lumea animala, cat si in cea vegetala, fiind camuflata in profan. Formele si miacestei manifestari difera de la popor la popor si de la epoca la epoca. Tratatul de istoria religiilor este o opera de profunda eruditie, cu sute de trimiteri, cu o bibliografie exhaustiva. Oricine a parcurs paginile acestei carti si-a dat seama ca are in fata o scriere in care viziunea personala a autorului domina uriasul material documentar. 1
Orientalistul Orientalistica, alaturi de istoria religiilor, a fascinat adolescenta si tineretea lui Mircea Eliade.

Lupta impotriva somnului si exercitiile de educare a vointei din ultimii ani de liceu si primii ani de studentie, dorinta de a-si depasi conditia reprezinta punctul de plecare al interesului pentru tehnicile yoga. Cartea care-i aduce notorietate in lumea stiintifica europeana si americana e Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne(1936). In acest tratat, Eliade a insistat asupra a ceea ce il atragea in mod deosebit: tantrismul si diferitele forme de yoga populara, asa cum le intalnea in legende si folclor. Aceste aspecte fusesera neglijate atat de savantii occidentali, cat si de cei autohtoni.

"Descopeream in textele tantrice ca India nu era pe de-a-ntregul ascetica, idealista si pesimista. Exista o traditie intreaga care accepta viata si timpul; nu le considera nici iluzii, nici izvor de suferinta incarnata ca singur fel de a fi in lume, in care libertatea absoluta poate fi cucerita. De pe atunci intelesesem deja ca India nu cunoscuse numai dorinta de libertate, ci si setea de libertate; crezuse in existenta unei prezente beatifice si autohtone, aici pe pamant si in Timp."(Memorii)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.