Cultura poporului roman si felul in care poporul vede cultura

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Personal, sunt impresionata de cate scrieri am gasit legate de acest subiect si despre faptul ca, aproape fiecare autor are ceva de spus legat de cultura si chiar daca nu are un volum scris numai pe aceasta tema, in mod sigur in una din scrierile lui a aminitit ceva despre tema noastra. Sunt extrem de impresionata de acest maxim interes care exista dintotdeauna si se mentine la fel de puternic od[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura poporului roman si felul in care poporul vede cultura

Personal, sunt impresionata de cate scrieri am gasit legate de acest subiect si despre faptul ca, aproape fiecare autor are ceva de spus legat de cultura si chiar daca nu are un volum scris numai pe aceasta tema, in mod sigur in una din scrierile lui a aminitit ceva despre tema noastra. Sunt extrem de impresionata de acest maxim interes care exista dintotdeauna si se mentine la fel de puternic odata cu trecerea timpului, intalnit si la autorii clasici, dar si la cei contemporani.

Definitia pe care o gasim pentru cultura in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane si care este extrem de adevarata : "Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire si a institutiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. [1]" Numai ca lucrurile nu sunt asa de simple, aceasta definitie neputand cuprinde coplexitatea trairilor unui popor de-a lungul istoriei, trairi din care, poate, s-a nascut insasi cultura.

In lucrarea mea voi prezenta cateva pareri ale unor autori, pe care le-am gasit mai interesante si din care putem observa marile diferente sau asemanarile dintre ideile acestora despre cultura. Personal, ma fascineaza modul transant pe care il are Emil Cioran in toate scrierile lui. Se pare ca si acest subiect a reprezentat pentru el un interes major si l-a abordat in modu-i caracteristic. Inca de la prima vedere subtitlurile lui sunt atat de radicale incat te cutremura:

"Tragedia culturilor mici" , "Adamismul romanesc", "Golurile psihologice si istorice ale Romaniei", "Razboi si revolutie", "Lumea politicului", "Spirala istorica a Romaniei". Nu sunt de acord deloc cu parerea lui legata de poporul roman, dar recunosc ca "Schimbarea la fata a Romaniei" este carte pe care am parcurs-o cu cel mai mare drag si interes, fara a simti povara unei lecturi impuse, datorita modalitatii de abordare.

In opinia lui Emil Cioran istorie inseamna doar cateva dintre tari si anume Egiptul, Grecia, Roma, Franta, Germania, Rusia si Japonia, restul sunt condamnate sa fie culturi mici. Pentru el exista o clara diferenta intre culturile mici si culturile mari, nu exista nuantari, cai de mijloc, totul este foarte clar si strict delimitat. Tragedia culturilor mici despre care vorbeste el in primul capitol se refera la lupta lor dureroasa pentru a-si infrange anonimatul, pentru a se desfata in mainile devenirii.

Citind cartea lui Cioran, te simti vinovat ca nu esti obsedat de acest subiect, asa cum afirma el in nenumarate randuri si atunci inseamna ca nu ai inteles nimic din problema Romaniei. Dupa parerea lui, noi, poporul roman, nu am fost in stare sa facem istorie, ci am asteptat sa ne faca ea pe noi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.