Cultura plantelor industriale

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.81

nivel: Liceu

Zonarea ecologica. Cultura inului este concentrata in zonele subcolinare si depresiunile intra si submontane, foarte favorabile sau favorabile, mai ales in nord - vestul Transilvaniei. Se aleg solurile profunde (cernoziom, brun, roscat de padure), cu fertilitate ridicata sau medie, neutre sau slab acide, asigurate cu apa din precipitatii. Locul in asolament. Ca plante premergatoare se prefera cere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura plantelor industriale

Zonarea ecologica. Cultura inului este concentrata in zonele subcolinare si depresiunile intra si submontane, foarte favorabile sau favorabile, mai ales in nord - vestul Transilvaniei. Se aleg solurile profunde (cernoziom, brun, roscat de padure), cu fertilitate ridicata sau medie, neutre sau slab acide, asigurate cu apa din precipitatii. Locul in asolament. Ca plante premergatoare se prefera cerealele de toamna, leguminoasele si porumbul.

Cultura poate reveni pe aceeasi tarla dupa 5 - 6 ani. Este o planta buna premergatoare culturilor agricole si desigur pentru cereale in cadrul rotatiei. Nu se cultiva dupa cartof, sfecla de zahar atacate de putregai. Particularitati biologice. Inul (Linum usitatissimum) face parte din familia Linaceae si se prezinta ca o planta ierboasa, cu o tulpina

scurta sau inalta, ramificata, la care lungimea tehnica (partea neramificata)este cea mai bogata in fibre (fig. 8.1). Perioada de vegetatie este de 90 - 100 zile si necesita pentru parcurgere de la rasarirea la recoltare 1400 - 1800o C, iar in timpul maturitatii 700 - 900 oC. La temperatura zilnica de +14o C are loc inceputul cresterii intense. Pentru inflorit si coacere au nevoie de +17o C.

Este o planta pretentioasa fata de umiditatea din sol si din aer. Nu poate suporta seceta cu temperaturi tropicale. Are pretentii moderate fata de elementele nutritive. Semanatul. Se va folosi samanta cu valoare culturalaridicata in prealabil va fi tratata pentru prevenirea si combaterea puricilor inului. Semanatul se executa cand in sol temperatura atinge 4 - 6 oC, la 5 cm adancime, ramanand constanta 3 - 4 zile sau cu tendinta de crestere.

Norma de samanta se calculeaza astfel incat sa se realizeze 2200 -2400 b.g./m2. Distanta dintre randuri va fi de 6 - 7 cm, iar adancimea de insamantare de 2 - 3 cm, pentru a asigura o rasarire uniforma si o densitate normala. Se folosesc semanatorile SZL si SUP.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.