Cultura organizationala in administratia publica din Romania

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.72

nivel: Facultate

Gradul de individualism in societate, masurat prin indicele IDV; se compara individualismul (fiecare se ingrijeste de sine si de propria familie, comunicarea sincera, relatia patron - salariat este privita ca un avantaj reciproc, angajarea si promovarea sunt bazate pe aptitudini si reguli) si colectivismul (familii mari, sub grupuri de interese comune ce continua sa se protejeze in schimbul loiali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura organizationala in administratia publica din Romania

Gradul de individualism in societate, masurat prin indicele IDV; se compara individualismul (fiecare se ingrijeste de sine si de propria familie, comunicarea sincera, relatia patron - salariat este privita ca un avantaj reciproc, angajarea si promovarea sunt bazate pe aptitudini si reguli) si colectivismul (familii mari, sub grupuri de interese comune ce continua sa se protejeze in schimbul loialitatii, mentinerea armoniei si evitarea conflictelor directe, moralitate). Statele Unite e tara cu individualismul cel mai mare (98 din 100 puncte). Specialistii romani situeaza romania intre 35-51 IDV.

Masculinitatea/feminitatea, masurate prin indicele de mascunilitate (MAS) ce arata distributia rolurilor pe sexe in societate. Masculinitatea se explica prin: castiguri, recunoastere, avansare, concurenta. Feminitatea, prin relatii bune cu superiorii, siguranta locului de munca, cooperare. Tarile cu MAS mare nazuiesc la o societate performanta (Japonia), iar cele cu MAS mic la o societate prospera (tarile nordice, de exemplu). Romania are un MAS intre 21-31 (preponderent feminin,deci).

Orientarea pe termen lung/scurt in viata, masurat prin indicele LTO; scoate in relief dominantele actionale ale unei societati in raport cu timpul. Cultura nationala romaneasca a fost influentata de cei 50 de ani de comunism. Consecintele acestui proces de indoctrinare si control autoritar au dus la formarea "culturii de bloc" , caracterizata printr-o orientare predominanta catre sfera vietii private in defavoarea celei publice, catre trecut in defavoarea viitorului, catre o atitudine fatalista in favoarea increderii in puterea actiunii individului, catre utilitate in defavoarea adevarului.

Schimbarile structurilor politice, economice, juridice si sociale produse dupa `89 (pluralismul politic, alegerile cu adevarat libere, separarea puterilor in stat, punerea in functiune a mecanismelor pietei, schimabarile in structura proprietatii, asocierea cu structuri/organizatii internationale, etc.) nu reusesc sa depaseasca tranzitia fara o schimbare a sistemelor de valori a normelor si convingerilor individuale. De exemplu, multi se plang de birocratia din Romania.

Insa oricine a citit Weber stie ca aici inca nu avem birocratie. Asa-zisa "birocratie" nu are la baza inclinarea spre reguli si profesionalizare, ci e o ramasita a mentalitatii din anii din inainte de `89 cand totul era controlat de Partid si trebuia sa se treaca prin mai multe niveluri de decizie pentru a se lua acordul (uneori formal) al tuturor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.