Cultura organizationala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In cadrul culturii organizationale a unei firme se pot diferentia, prin prisma caracteristicilor, mai multe subculturi organizationale. In general, acestea sunt delimitate in functie de 2 criterii: apartenenta organizatorica si profesia salariatilor:subculturile institutionale se contureaza la nivelul principalelor subdiviziuni organizatorice ale firmei. Convingerile, aspiratiile si modul de compo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura organizationala

In cadrul culturii organizationale a unei firme se pot diferentia, prin prisma caracteristicilor, mai multe subculturi organizationale. In general, acestea sunt delimitate in functie de 2 criterii: apartenenta organizatorica si profesia salariatilor:subculturile institutionale se contureaza la nivelul principalelor subdiviziuni organizatorice ale firmei. Convingerile, aspiratiile si modul de comportament organizational prezinta anumite elemente specifice ce reflecta caracteristicile si conditiile definitorii ale activitatilor realizate in cadrul lor.

Subculturile institutionale sunt importante indeosebi in firmele de dimensiuni medii si mari, cu activitati de mare complexitate si diversitate, unde intre principalele compartimente exista diferente majore;subculturile profesionale reflecta specificul principalelor categorii de salariati dupa profesiunea pe care o au. Ele sunt bine conturate si importante in cazul existentei unui numar mare de salariati cu aceeasi profesiune sau cu profesiuni inrudite, care sunt concentrate pe acelasi amplasament in cadrul firmei. Subcultura profesionala reflecta interesele, asteptarile, aspiratiile specifice profesiunii implicate intr-un anumit context organizational.

G. Hoftstede - devenit celebru pentru identificarea celor 5 dimensiuni pereche privitoare la cultura nationala - individualism/colectivism, distanta mica/mare fata de putere, asumarea de riscuri mari/mici, feminitate/masculinitate, previziuni pe termen lung/scurt - si-a extins cercetarile si la nivelul culturii organizationale, stabilind ca aceasta prezinta 6 dimensiuni diferite: orientarea spre proces / rezultate: in culturile organizationale orientate spre proces, componentii organizatiei se concentreaza asupra activitatilor de realizat in sine si asupra mijloacelor utilizate;

eforturile si riscurile asumate sunt limitate, considerandu-se ca "toate zilele sunt la fel". In culturile centrate pe rezultate salariatii isi axeaza munca pe realizarea anumitor obiective depunand eforturi deosebite in acest scop, bazate pe initierea si realizarea de schimbari cu asumarea riscurilor implicate;orientarea spre salariati / munca: caracteristic culturilor organizationale orientate spre salariati este preocuparea sustinuta la nivel de organizatie pentru luarea in considerare a problemelor personale cu care acestia sunt confruntati; in plan managerial se constata apelarea pe scara larga la un management participativ, deciziile manageriale fiind adoptate, de regula, in grup.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.