Cultura organizationala

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

In literatura mondiala de management s-au formulat diverse definitii pentru notiunea de cultura, abordarea facandu-se din unghiuri diferite functie de interesul manifestat de analisti, intre care amintim:Geert Hofstede considera cultura drept "o programare mentala colectiva care ne face sa acceptam ceva impreuna, ca membri ai grupului/natiunii din care facem parte" ; evident autorul se refera la u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura organizationala

In literatura mondiala de management s-au formulat diverse definitii pentru notiunea de cultura, abordarea facandu-se din unghiuri diferite functie de interesul manifestat de analisti, intre care amintim:Geert Hofstede considera cultura drept "o programare mentala colectiva care ne face sa acceptam ceva impreuna, ca membri ai grupului/natiunii din care facem parte" ; evident autorul se refera la un grup social mare, apropiat de natiune/stat;

Edgar Schein defineste cultura ca fiind "modalitatea prin care un grup de oameni rezolva problemele (P) cu care se confrunta permanent", intelegand ca este vorba despre relatiile interumane din societate si/sau din activitatea zilnica a unei organizatii. Din perspectiva prezentei lucrari ne vom focaliza in directia explicarii sintagmei de cultura in context organizational, fie ca e vorba de o institutie oarecare, fie ca e vorba de o companie; mai intai este util sa intelegem care sunt elementele/componentele majore ale culturii in sensul ei cel mai general.

4.1.1. Elemente culturale cheie
In ultimele decenii, termenul cultura a fost utilizat de unii cercetatori/manageri pentru a desemna climatul/practicile pe care organizatiile le dezvolta in munca zilnica cu "ceilalti" sau in expunerea valorilor/credo-ului companiei respective.

In acest context managerii discuta despre the right kind of culture (tipul potrivit de cultura), despre culture of quality (o cultura a calitatii) sau culture of customer service (o cultura orientata catre client), intelegand ca notiunea de cultura are legatura cu anumite valori pe care managerii incearca sa le induca in organizatiile lor. Asadar, percepem ca putem aborda termenul de cultura din trei unghiuri diferite, respectiv din perspectiva macro, din perspectiva unor institutii si din perspectiva individului. Dar care sunt componentele majore ale culturii in sensul ei general?

Din perspectiva macro, conform cu Samuel Huntington, popoarele se definesc pe ele insele in termeni de vechime, religie, limba, istorie, valori, obiceiuri si institutii; asociat popoarelor avem cel mai frecvent grupurile etnice, comunitatile religioase si natiunile; reflectarea cea mai ampla o regasim insa sub notiunea de civilizatii. Elementele culturale cheie ce definesc o civilizatie au fost istoria, vechimea, religia, limba, traditiile, valorile, obiceiurile, relatiile de sange/familie, relatiile politice, comerciale si de alta natura etc.

"Istoria umana este istoria civilizatiilor", dar in perioada contemporana statul pierde din puterea/atributiile clasice, desi statele raman actori principali in afacerile internationale. Putem concluziona spunand ca acele elemente culturale esentiale/cheie ce definesc o civilizatie se reflecta direct in modul cum inteleg si actioneaza indivizii in societate si/sau in cadrul organizational; adica, ei au un anumit comportament in managementul si munca zilnica din organizatiile de afaceri unde lucreaza. Asadar, sesizam o conexiune puternica intre realitatile culturale la nivel macro si ceea ce se intampla zilnic in viata organizatiilor, aspect sugerat grafic in figura urmatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.