Cultura organizationala

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Cultura a fost analizata din diverse perspective:
1.Antropologia filosofica: intelege prin cultura mecanismul ce reglementeaza viata sociala, un mod de existenta a unui grup uman (L. White, R. Linton);

2.Sociologia: abordeaza cultura din unghiul valorilor care isi au originea in activitatea omului (M. Weber, E. Durkheim);
3.Managementul intercultural: subliniaza si ana[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura organizationala

Cultura a fost analizata din diverse perspective:
1.Antropologia filosofica: intelege prin cultura mecanismul ce reglementeaza viata sociala, un mod de existenta a unui grup uman (L. White, R. Linton);

2.Sociologia: abordeaza cultura din unghiul valorilor care isi au originea in activitatea omului (M. Weber, E. Durkheim);
3.Managementul intercultural: subliniaza si analizeaza rolul culturii organizationale in conducere si in diferentierea specificului national(G. Hofstede, E. Schein).

Dupa P. Robert, cuvantul "cultura", in afara de utilizarile sale agricole si biologice, are trei acceptiuni (apud State, 2005, p.1):
a) dezvoltarea unor anumite facultati ale spiritului, in special prin exercitii intelectuale (extinzand, ar fi ansamblul de cunostinte acumulate care permit dezvoltarea criticii, gustului, judecatii);
b) ansamblul aspectelor intelectuale ale unei civilizatii;
c) ansamblul formelor de comportamente insusite de comunitatile umane.

Fata de natura, ea reprezinta tot ceea ce omul adauga naturii, intregul echipament simbolic, supraordonat celui biologic si natural; fata de societate, cultura opereaza un decupaj valoric, retinand numai acele creatii care-l definesc pe om in chip esential. In raport cu registrul complex al constiintei si al trairilor interioare, cultura cuprinde structurile expresive ce traduc in limbaje simbolice aceste stari si
atitudini, structuri ce devin valori intersubiective si sociale.

Cultura reprezinta un sistem de valori dinamice, sistem aparut ca rezultat al activitatii spirituale constientizate a omului, menita sa depaseasca o anumita existenta biologica. In aceasta acceptiune, cultura exprima modul prin care o comunitate umana exista prin depasirea determinantelor sale biologice: "Ca alcatuire, cultura reprezinta o structura de valori, norme purtatoare de valori, procese si mecanisme care dau o dimeniune socioculturala unei comunitati umane" (Hoffman, 1999, p. 32).

Unele teorii merg in directia identificarii culturii cu civilizatia, considerand termenii ca fiind sinonimi. In limba franceza, prin traditie, civilizatia include cultura; in Germania, exista tendinta de a opune civilizatia, identificata cu progresul material si tehnic, culturii, inteleasa ca expresie a spiritului comunitatii.

In termeni mai vechi, se spunea ca sfera materiala apartine civilizatiei, iar cea spirituala este de ordinul culturii. Intr-o alta faza, cultura parea sa insemne ansamblul de bunuri materiale ale societatii, iar civilizatia era asociata cu ceea ce are specific si superior omul, cu delicatetea in comportare. Dupa L. Blaga, cultura are o finalitate spirituala, iar civilizatia una practica. Se poate spune, altfel, ca civilizatia este mai cosmopolita si tine mai mult de exterior decat de profunzime.

O. Spengler vorbeste despre copilaria, adolescenta, maturitatea si batranetea unei culturi, iar A. Toffler imparte istoria civilizatiei umane in trei valuri (faze): faza agricola, faza industriala si faza informationala. Ca si O. Spengler, A. Toynbee este un adept al opozitiei dintre cultura si civilizatie. A Toynbee a emis "ipoteza predominantei religiei in definirea civilizatiilor" (apud Malita, 2001, p. 29). Nefiind decat cultura in actiune, civilizatia este considerata cultura cumulata.

Se pare ca termenul "paideia" unifica atat cultura, cat si civilizatia, dupa cum arata H.I. Marrou. Vazuta ca sistem, cultura cimenteaza legatura dintre indivizii umani, configureaza si structureaza realitatea.

Ca alcatuire, cultura reprezinta "o structura de valori, norme, purtatori de valori, procese si mecanisme care dau o dimensiune socioculturala unei comunitati umane" (Hoffman, 1999, p. 23). Cultura determina identitatea unui grup de oameni tot asa cum personalitatea determina identitatea uni individ.

Expert in studierea dimensiunilor culturii nationale, G. Hofstede a identificat dimensiunile care diferentiaza practicile si valorile, in functie de tipul societatilor (Hofstede, 1996):
a) individualism/colectivism:

In societatile caracterizate prin individualism (SUA, Australia, Marea Britanie) oamenii se definesc ca indivizi; libertatea se impleteste cu dimensiunile mediului social, dezvoltandu-se un management autocrat. In societatile colectiviste (Panama, Ecuador, Guatemala) exista sisteme sociale fixe, rigide, in care oamenii apartin unor grupuri sau clanuri care le ofera protectie; managementul este participativ.

Cultura organizationala este influentata decisiv de modul in care privesc oamenii relatiile cu grupul de apartenenta. Exista institutii, colectivitati in care interesul pentru grup predomina asupra interesului individual, in care oamenii sunt integrati puternic, iar normele actioneaza cu o putere coercitiva mare pentru pastrarea controlului social.

Aceste societati, culturi pot fi numite colectiviste, prin comparatie cu cele individualiste, in care interesele individuale predomina asupra celor de grup, in care fiecare isi poarta de grija singur si nu asteapta sprijin din partea colectivitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.