Cultura muzicala romaneasca in prima jumatate a secolului al XIX-lea

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.74

nivel: Facultate

Printre aspectele cele mai de seama ale innoirii culturii romanesti, se semnaleaza decaderea culturii grecesti in Principate si patrunderea ideilor enciclopedismului francez din secolul al XVIII-lea. Totodata, se manifesta, pretutindeni, un interes mai mare pentru laicizarea culturii. Ideile iluministe sunt imbratisate de reprezentantii burgheziei romane si chiar de o parte a boierimii liberare. I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura muzicala romaneasca in prima jumatate a secolului al XIX-lea

Printre aspectele cele mai de seama ale innoirii culturii romanesti, se semnaleaza decaderea culturii grecesti in Principate si patrunderea ideilor enciclopedismului francez din secolul al XVIII-lea. Totodata, se manifesta, pretutindeni, un interes mai mare pentru laicizarea culturii. Ideile iluministe sunt imbratisate de reprezentantii burgheziei romane si chiar de o parte a boierimii liberare. Iordache si Dinicu Golescu sau Iancu Vacarescu, de exemplu, sustin ideile luminarii poporului si adoptarii de masuri politice reformiste.

Oamenii de litere, publicistii, profesorii, aduc aportul lor la realizarea unitatii nationale si independentei, spijinind emanciparea sociala a paturilor exploatate.Inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea au loc reprezentatii de teatru, sustinute de trupe franceze, italiene, germane, ruse, iar in 1818 se deschide sala de la "Cismeaua rosie" din Bucuresti, unde se vor reprezenta, alaturi de piesele lui Voltaire sau Schiller, opere de Mozart si Rossini. In Transilvania se raspandeste gustul pentru teatru in randurile unui public din ce in ce mai mare, datorita activitatii unor trupe cu caracter permanent din Sibiu, Cluj, Brasov.

Un loc aparte in aceasta perioada il ocupa societatile culturale, forme specifice de organizare a unor manifestari publice cu caracter cultural-politic, care urmareau faurirea unei arte si unei culturi nationale. Astfel, in anul 1833, din initiativa unor carturari de seama, se infiinteaza Societatea filarmonica cu scopul de a promova ideea unui teatru national. Pe langa aceasta societate apare o scoala de muzica vocala, de declamatie si de literatura, condusa de Ion Eliade Radulescu (1834).

In 1835, dupa incetarea activitatii scolii filarmonice, se intemeiaza Scoala de muzica vocala si instrumentala condusa de Ion Andreas Wachmann. La Iasi, in anul 1836, se pun bazele unei scoli de muzica intitulata Conservatorul filarmonic - dramatic.Asemenea initiative se semnaleaza si in Transilvania, unde intelectualitatea romana, cu idei inaintate, intentiona crearea unei societati care sa cuprinda personalitati de seama, din toata tara, in vederea pregatirii terenului pentru unirea cu celelalte provincii romanesti.

Un rol important in lupta pentru emanciparea sociala si faurirea ideologiei nationale l-a jucat literatura care se remarca prin tendinta generala de ascutita critica sociala.Literatura se imbogateste prin poezia lirica si patriotica a lui Iancu Vacarescu, prin protestul vehement al lui Dinicu Golescu din jurnalul de calatorie, scrierile istorico-patriotice ale lui Nicolae Balacescu, cu stihurile romantice ale lui Ion Eliade Radulescu, primele productii teatrale mai insemnate, comediile lui Matei Millo, Costache Negruzzi, Alecu Russo si mai ales cu cele ale lui Vasile Alecsandri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.