Cultura institutionala, cu aplicabilitate in Scoala Romaneasca

1x punct

categorie: Management

nota: 8.39

nivel: Facultate

Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema, este sursa bibliografica, lucrarile diverse pe care le-am avut la dispozitie pentru acest subiect, si mai mult decat atat, lucrarea "Management si cultura institutionala" care este lucrarea de referinta a acestui eseu.
Cunoasterea culturii organizationale este necesara si utila deoarece constituie, probabil unicul si cel mai folositor element a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura institutionala, cu aplicabilitate in Scoala Romaneasca

Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema, este sursa bibliografica, lucrarile diverse pe care le-am avut la dispozitie pentru acest subiect, si mai mult decat atat, lucrarea "Management si cultura institutionala" care este lucrarea de referinta a acestui eseu.
Cunoasterea culturii organizationale este necesara si utila deoarece constituie, probabil unicul si cel mai folositor element anticipativ, pe termen lung al unei organizatii.

Pentru cineva din exterior si chiar din interior poate fi dificil sa patrunda in cultura organizatiei deoarece aceasta este deseori considerata drept un univers de convingeri, valori si conceptii care rareori este declarat sau supus chestionarii, mai ales de cei care au o experienta limitata in privinta altor organizatii sau culturi. Cu toate acestea intelegerea si cunoasterea culturii organizationale este esentiala in situatiile in care este nevoie sa se adapteze unor conditii de schimbare.


3. Cultura institutionala
Cultura institutiei scolare cuprinde ansamblul produselor artificiale a valorilor si conceptelor de baza, a modurilor de gandire si comportament acceptate general in activitatea noastra ca baza comuna de actiune; valorificarea experientelor si a traditiilor proprii.( Maior C. , (2009) - Management si cultura institutionala - Editura "Vasile Goldis " University Press)

Ea este mediul care poarta mesaje si in care se realizeaza relatii interpersonale si intergrupale. Cultura se bazeaza pe credinte, valori si comportamente considerate adecvate de membrii acesteia. Cultura poate cauza parasirea institutiei de catre angajati sau ii poate face pe acestia sa se comporte in mod consecvent cu distinctie. (Allport, Gordon, Structura si dezvoltarea personalitatii, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1991).

In institutiile complexe pot coexista mai multe culturi, fiind posibil ca fiecare departament sa aiba un tip diferit de cultura. Institutiile scolare fata de alte institutii pot avea culturi diferite in diferite sectoare, acestea fiind numite subculturi ( sectorul administrativ, sectorul didactic, sectorul elevilor) . Dupa marimea institutiei scolare numarul de subculturi poate creste.

4.Tipuri de cultura institutionala
Unul dintre modelele care asigura un cadru de analiza a tipurilor de cultura institutionala este cel elaborat de Charles Handy , reprezentata in tabelul urmator.Sursa: Charls Handy- ,, Understanding Organizations" 4 th Edition, Penguin Books, London, 1993, pag. 183- 191

Cultura centrata pe putere este frecvent intalnita in institutiile mici, in unele companii comerciale si financiare precum si in unele sindicate, organizatii politice si grupuri de presiune cu unica orientare. Este cazul unor scoli, in general de dimensiuni mici, conduse de directori cu ,,har" si care pot fi identificate cu persoana acestuia.

O astfel de structura este redata grafic sub forma unei retele concentrice asemanatoare unei panze de paianjen, cu o sursa de putere centrala, cu linii de forta si influenta exercitate radial spre (Charles Handy- ,, Understanding Organizations" , Penguin Books, Harmondsworth, Middlesex, England, 1985, pag. 188- 196) exterior de la sursa centrala. Puterea si influenta sunt centrate pe o singura persoana sau un grup de persoane.

Departamentele sunt reprezentate de liniile radiale ce pornesc din centru iar nivelurile de autoritate sunt reprezentate de liniile concentrice. Cu cat pozitia unei persoane este mai indepartata de centru cu atat autoritate si influenta asupra sa sunt mai slabe. Valorile se concentreaza asupra performantelor individuale.
Performanta este apreciata dupa rezultate nu dupa mijloace.

Atmosfera din aceste medii este aspra, reusita fiind insotita de o lipsa a eticii si de o fluctuatie pronuntata a fortei de munca din cauza esecurilor individuale sau a parasirii acestui cadru competitional.

Climatul dur, competitiv, este extrem de neplacut insa foarte eficient in realizarea obiectivelor. Organizatiile cu acest tip de cultura depind in mod definitoriu in asigurarea unei reusite continue de hotararile celor de la centru . Marimea este o problema pentru culturile de tip putere: reteaua se poate distruge daca se incearca indeplinirea prea multor activitati.

Cultura centrata pe rol este tipica institutiei clasice, birocratice, Ea poate fi reprezentata grafic printr-un templu. Este cazul majoritatii unitatilor scolare romanesti. Acest tip de organizatie este caracterizat prin puternice sectoare functionale sau specializate. Departamentele specializate formeaza coloanele ce sprijina templul grecesc, la nivelul acestora regasindu-se competentele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.