Cultura inalta si cultura populara alternativa, contracultura, subcultura

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.80

nivel: Facultate

Daca luam in considerare totalitatea actului cultural ( vezi teoria lui Mauss) si examinam incercarea de a restaura sincretismul prin manevrele de parodie pe care le practica de pilda postmodernismul, se poate onidera ca acest aspect de totalitate nu a disparut, ca el functioneaza inca, dincolo de interpretari si politici culturale. Aparitia distinctiei dintre cele doua culturi este realizata prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura inalta si cultura populara alternativa, contracultura, subcultura

Daca luam in considerare totalitatea actului cultural ( vezi teoria lui Mauss) si examinam incercarea de a restaura sincretismul prin manevrele de parodie pe care le practica de pilda postmodernismul, se poate onidera ca acest aspect de totalitate nu a disparut, ca el functioneaza inca, dincolo de interpretari si politici culturale. Aparitia distinctiei dintre cele doua culturi este realizata prin procesul de secularizare ori mai precis prin sublinierea caracterului ludic ori de joc pe care cultura moderna il.

capata cu preponderenta, asa cum arata Huizinga. Nu doar Huizinga ci si antropologia culturala interpreteaza agonistic cultura, creand o tipologie anume pentru eroul cultural. Fondul existent al culturii populare sa spunem precapitaliste s-a modificat considerabil odata ce cultura de masa s-a bazat pe stiinta de carte a celor care trebuiau sa devina functionari, birocrati, si pentru care cultura nu mai reprezenta decat o nevoie de insstrumentalizare.

Aparitia presei, radioului, televiziunii, si filmului au dus cultura spre alte orizonturi care nu puteau deveni decat specializate fata de cultura cartii. Consecintele culturii de masa duc spre o noua alfabetizare. Aceste alfabetizari duc la randul lor la noi modele de educatie, care accentueaza perceptia terapeutica asupra culturii actuale.Cultura populara, mai tarziu cultura de masa a reprezentat preponderent valorile clasei de mijloc ale burgheziei, ori clasei de mijloc.

Astazi desi este relativ dificil sa mai acordam termenului clasa intelesul dat acum cateva decenii, nu se poate spune ca realitatea clasei a disparut Fara valorile clasei de mijloc, fara tipologia gentlemanului din epoca iluminismului, promotor al cetateanului de azi, este greu sa ne inchipuim cum ar arata cultura noastra.Stratificarea culturala de care aminteam duce si la o alta diviziune, cea dintre cultura oficiala si cultura alternativa, o cultura nascuta in societatea postcapitalista, de consum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.