Cultura in vremea feudalismului dezvoltat

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Limba de cultura a clasei feudale continua sa fie o limba straina -- slavona sau latina --dar incepe sa se foloseasca si limba poporului, ceea ce va ingadui realizari de o mai puternica originalitate si va permite raspindirea scrisului in paturi mai largi. inceputurile scrisului in limba materna si inlocuirea treptata a limbii slavone si latine cu aceea a poporului reprezinta cel mai insemnat mome[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura in vremea feudalismului dezvoltat

Limba de cultura a clasei feudale continua sa fie o limba straina -- slavona sau latina --dar incepe sa se foloseasca si limba poporului, ceea ce va ingadui realizari de o mai puternica originalitate si va permite raspindirea scrisului in paturi mai largi. inceputurile scrisului in limba materna si inlocuirea treptata a limbii slavone si latine cu aceea a poporului reprezinta cel mai insemnat moment cultural din istoria medie a Rominiei.
Un rol tot mai insemnat in dezvoltarea culturii incepe sa fie detinut de oraseni, care au promovat si scrisul in limba materna.

Literatura orala populara si de curte
Literatura populara, transmisa oral pina in zilele noastre, este mai bogata si mai valoroasa din punct de vedere artistic decit literatura culta a clasei feudale. in ea se oglindeste lupta poporului pentru libertate, impotriva exploatarii feudale si a cotropitorilor straini. Dintre productiunile literare ale poporului, numai operele epice pot fi datate, prin subiectul Ier. Este evident ca o serie de balade populare reflecta situatii si intimplari din secolele XV--XVI, chiar daca ele au suferit, in cursul veacurilor, schimbari de forma sau in amanunte.

Literatura epica a Aİcintecelor batrinesti>> cuprinde doua categorii de asemenea productiuni: una care este rezultatul creatiei poporului, in care apar figuri istorice iubite de el, intruchipind aspiratiile lui, apoi cintecul feudal de curte, cintat la ospetele boieresti si domnesti, literatura cavalereasca, preluata si transmisa si ea, cu modificari, tot prin cintaretii populari. Epica populara din acest timp cinta lupta pentru apararea tarii impotriva cotropirii turcesti si tataresti, lupta purtata de popor adesea cu mijloace proprii.

Dintre aceste productiuni, Aİ Fintina gerului>> este o balada raspindita atit in Moldova, cit si in Tara Romineasca; ea descrie lupta dintre AİCrivat>> si oastea turceasca a lui Malcoci-oglu, care este nimicita in Moldova. Balada se intemeiaza pe un fapt istoric, atestat de cronici: e vorba de expeditia condusa de Malcoci, care, in anul 1499, a trecut prin Moldova, intorcindu-se din Polonia, unde a avut de suferit din cauza unui ger napraznic. intr-una din variante, poetul popular pune in gura Crivatului aceste cuvinte, care intruchipeaza sentimentul poporului fata de navalirile turcesti: AİBre, Malcociu, dumneata, ce-ai venit la mine, cu ostire, cita frunza, cita iarba, pe mine ca sa ma bati? Ca nimic nu ti-am stricat... >>; iar in alta varianta: AİCe cauti in mosia mea, tu si cu ostirea ta ? >>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.