Cultura greaca

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Toate acestea s-au reflectat in felul de viata al cetatenilor si in educatia pe care o primeau tinerele generatii. Astfel in epoca descrisa de Homer, exercitiile fizice erau practicate doar de regii si fiii lor, in timp ce soldatii si oamenii de rand erau simpli spectatori.

In perioada clasica a antichitatii grecesti educatia fizica a devenit o preocupare a aristrocratilor de la ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura greaca

Toate acestea s-au reflectat in felul de viata al cetatenilor si in educatia pe care o primeau tinerele generatii. Astfel in epoca descrisa de Homer, exercitiile fizice erau practicate doar de regii si fiii lor, in timp ce soldatii si oamenii de rand erau simpli spectatori.

In perioada clasica a antichitatii grecesti educatia fizica a devenit o preocupare a aristrocratilor de la care erau exclusi scavii sau micii meseriasi. Paralel cu evolutia social-politica s-au produs in decursul timpului si transformari ale ideilor despre valoarea fiintei umane si a raporturilor dintre elementele sale componente, care la randul lor au avut o influenat directa asupra culturii si educatiei.

Educatia fizica a fost puternic influentata de aceste modificari. Din punctul de vedere al evolutiei educatiei fizice istoricii impart istoria Greciei antice in cinci mari perioade, care corespund cu marile diviziuni ale istoriei politice. In domeniul educatiei fizice grecii au atins o dezvoltare greu de egalat de alte popoare, vechea Elada poate fi considerata ca o epoca de aur a educatiei fizice, iar exercitiile fizice ale grecilor formeaza cel mai interesant capitol al istoriei educatiei fizice, un model ramas pana in zilele noastre sursa de inspiratie si progres [1].

Alaturi de obiectele de arta, in special basoreliefuri datand din anii 2000 I.Hr., pe care erau reprezentate scene de lupta (pugilat, tranta, lupte cu taurii), cele mai importante dovezi care atesta practicarea exercitiilor fizice in acele timpuri se gasesc in documentele literare Legenda Argonautilor si Poemele Homerice [2].

Legenda Argonautilor, compusa de Apolonius din Rhodos prin sec. al III-lea I.Hr, descrie expeditia lui Iason cu corabia Argos pentru aducerea "lanii de aur" din Colchida. In timpul expeditiei, argonautii se opresc pe o insula din Marea Egee si participa la jocurile care se organizau aici. Sunt pomenite jocurile de palestre, cursele de cai, pugilatul, trasul cu arcu. Orfeu primeste un premiu pentru cantecele sale. Din intreaga descriere reiese pe de o parte caracterul sportiv al practicarii acestor exercitii dar si asocierea lor cu religia, poezia si muzica, asociere care va caracteriza conceptia greaca despre educatie fizica pe tot parcursul sau istoric [3].

Poemele homerice au o importanta documentara imensa pentru cunoasterea vietii culturale a Greciei din perioada cuprinsa intre secolele al XII-lea si al VIII-lea I.Hr. Epopeea homerica cuprinde doua pasaje referitoare la practicarea exercitiilor fizice de catre vechii greci. Unul face parte din cartea a XXIII-a din Iliada fiind episodul care descrie inmormantarea lui Patrocle, ucis de Hector. Jocurile si intrecerile constituie punctul cel mai important. Personaje istorice care au luat parte la razboiul troian participa la intrecerile de care, la cele lupta si pugilat, la alergari, la aruncarea sulitei si a discului, la tragerea cu arcul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.