Cultura ecologica de porumb

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.50

nivel: Facultate


La rândul său, porumbul este o bună premergătoare pentru culŹturile de primăvară și chiar pentru grâul de toamnă, caz în care se vor cultiva hibrizi cu perioadă de vegetație mai scurtă în rotația porumŹbului.
Fertilizarea organică a porumbului. GunoŹiul de grajd, este indicat pe toate tipurile de sol din țară, aplicat în doză de 20 - 40 t/ha. Dozele mai mari se aplică pe solurile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura ecologica de porumb


La rândul său, porumbul este o bună premergătoare pentru culŹturile de primăvară și chiar pentru grâul de toamnă, caz în care se vor cultiva hibrizi cu perioadă de vegetație mai scurtă în rotația porumŹbului.
Fertilizarea organică a porumbului. GunoŹiul de grajd, este indicat pe toate tipurile de sol din țară, aplicat în doză de 20 - 40 t/ha. Dozele mai mari se aplică pe solurile erodate, luvisoluri, la culturile irigate etc.

Aplicarea bălegarului se face direct culturii porumbului, „proaspăt” sau fermentat, o dată la 4 - 5 ani, efectul resimțindu-se și în anul al treilea de la aplicare în condiții de monocultură.
Îngrășămintele verzi au rol asemănător guŹnoiului de grajd, fapt pentru care sunt mult aplicate în S.U.A., Italia, Ungaria. Ele sunt mai economice când se produc în culturi ascunse sau sunt cultivate în miriște. Pentru culturi ascunse se recomandă utilizarea sulfinei, iar pentru culŹturi duble se recomandă lupinul alb.

Lucrările solului.
Acestea încep imediat după eliberarea terenului de planta premergătoare și vizează, pe lângă mobilizarea solului, încorporarea resturilor vegetale, mărunțirea, nivelarea și realizarea în rezerve cât mai mari de apă în sol.

După premergătoare timpurii se execută arătura de bază la 20 - 25 cm adâncime pe terenurile mai ușoare și la 25 - 30 cm pe terenurile mijlocii și grele, cu plugul în agregat cu grapa stelată.
Până în toamnă terenul se menține afânat și curat de buruieni, prin lucrări cu grapele cu discuri.

Efectuarea a două arături, vara la 20 cm adâncime, și toamna la 30 cm, nu se justifică prin sporurile de producție obținute.După plantele recoltate târziu se execută arătura de toamnă la aceleași adâncimi ca și arătura de vară, cu plugul în agregat cu grapa stelată.
În condițiile solurilor grele, compacte, cu exces temporar de umiditate, pentru îmbunătățirea regimului aero-hidric se vor executa afânări adânci la 50 - 80 cm, o dată la 4 ani.

Pe solurile cu strat arabil subțire, adâncimea arăturii se va limita în funcție de grosimea acestuia.Pe terenurile în pantă arăturile se vor executa numai de-a lungul curbelor de nivel.Lucrările solului din primăvară asigură calitatea însămânțării, încolțirea și răsărirea porumbului.

Dacă terenul este nivelat, neîmburuienat și fără resturi vegetale la suprafață, solul se va lucra în preziua semănatului cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colți.Dacă la desprimăvărare terenul este denivelat, și îmburuienat, după zvântarea terenului se execută o lucrare cu grapa cu discuri în agregat cu grape cu colți, pregătirea patului germinativ urmând să se facă în preziua semănatului, cu combinatorul, perpendicular pe direcția de semănat.

Se vor evita trecerile repetate cu agregatele, de la desprimăvărare și până la semănat.Este corespunzător patul germinativ când solul, pe adâncimea de 3 - 6 cm este mărunțit și zvântat, iar dedesubt este „așezat”, pentru a favoriza ascensiunea apei la bob.

Pentru obținerea de economii de combustibil și evitarea tasării accentuate se recomandă efectuarea printr-o singură trecere a mai multor operațiuni: administrarea îngrășămintelor, a erbicidelor, insecticidelor, o dată cu lucrările de pregătire a patului germinativ.

În diferite țări se practică, în prezent, sistemul de lucrări minime („minimum tillage”), în două variante:- cu o singură trecere: se execută fertilizarea, aratul, discuitul; grăpatul, erbicidarea și semănatul;- cu două treceri: la prima trecere, se realizează fertilizarea, arătura; discuirea și erbicidarea - variantă posibil de aplicat și în conŹdițiile din țara noastră.

În prezent, în S.U.A., Franța și Italia s-au obținut rezultate bune în sistemul „no tillage”, adică prin semănatul porumbului în miriștea plantei premergătoare, deci în teren nelucrat. Acest sistem se practică și la noi în cultura succesivă pe terenuri irigate, prin însămânțare în miriște cu MCSN-6 care, la o singură trecere, realizează lucrarea solului în zona rândurilor, semănatul și erbicidarea.

Atenție se acordă în diferite țări și sistemului alternativ prin care arătura nu se execută anual și între acești ani se lucrează numai cu grapele cu discuri. Rezultatele de până acum reliefează că nivelul recoltelor, prin acest sistem se diminuează numai cu 4 - 5% față de sistemul cu arături normale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.