Cultura comunicarii pedagogice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Acest studiu ne demonstreaza ca memoria nu numai ca este in corelatie cu limbaj , dar si ca ea poate fi modificata prin limbaj. De acest fenomen se tine cont in practica judiciara, in psihoterapie.
In timpul lectiei, daca in clasa predomina un climat favorabil, daca aveti o atitudine pozitiva fata de pedagog si obiect, materialul, chiar si cel mai complicat , se memoreaza si se consolidea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura comunicarii pedagogice

Acest studiu ne demonstreaza ca memoria nu numai ca este in corelatie cu limbaj , dar si ca ea poate fi modificata prin limbaj. De acest fenomen se tine cont in practica judiciara, in psihoterapie.
In timpul lectiei, daca in clasa predomina un climat favorabil, daca aveti o atitudine pozitiva fata de pedagog si obiect, materialul, chiar si cel mai complicat , se memoreaza si se consolideaza usor.Si invers, chiar dupa o explicatie accesibila a temei de catre pedagog, in caz de surmenaj, galagie, atitudine negativa fata de obiect, informatia nu se asimileaza.

Cazurile de traumatisme cerebrale , boli psihice ce afecteaza memoria sau provoaca amnezia confirmafaptul ca memoria este in strinsa legatura cu intreaga personalitate.Degradarea memoriei conduce implicit la stirbirea unor insusiri de personalitate.Numeroase cercetari psihologice confirma influienta afectivitatii asupra memorarii.De pilda
Brower in studiile sale a prezentat modalitatea in care emotiile pot influienta rectualizarea sau uitarea.El a cerut subiectilor examinati sa noteze timp de o saptamina lucrurile placute si neplacute.

La sfirsitul saptaminii, subiectii au fost impartiti in doua grupuri. Prin hipnoza unui grup s-a creat dispozitie buna , celuilat grup - mai putin buna . Apoi s-a propus ambelor grupuri sa-si reaminteasca evenimentele traite in decursul saptaminii. Cei bine dispusi si-au amintit mai ales lucrurile placute, iar cei indispusi- cele neplacute.
1.Memorarea (sau encodarea) se caracterizeaza prin intiparirea informatiilor.

Encordarea eficienta este in functie de necesitatile, interesele,, aspiratiile subiectului orientate spre atingerea scopului, de nivelul lui de inteligenta, de motivatia memorarii, de importanta informatiei pentru subiect, de repetitia informatiei.Potrivit teoriei semantice , un rol deosebit in memorare il are intelegerea de catre subiect a continutului informatiei necesara de memorat, interpretarea ei logica.
In acest sens, sunt realizate mai multe cercetari care au constatat diferente spectaculuase intre rezultatele obtinute la memorarea listei de cuvinte prezentate auditiv, vizual si semantic.

Memorarea semantica a informatiei este trainica si mai ampla. Sondajele realizate de mai multi autor au demonstrat ca subiectii motivati la o memorare semantica a informatiei si-au amintit in medie 70 % dintre cuvintele prezentate, cei conditionati sa memoreze informatia auditiv si-au amintit in medie 35% iar cei conditionati vizual si-au amintit in medie doar 15% din cuvinte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.