Cultura Banatului - Barocul etnografiei romanesti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.31

nivel: Facultate

"Paradoxul banatean?" A, iata: e tocmai expresia dupa care dibuiam prinlre licuricii cu faruri mici ai vocabularului. In adevar cultura Banatului se prezinta ochiului, ce ar voi s'o imbratiseze ca intreg, sub aspectul la inceput cam deconcertant al unui paradox. Inainte de a trece la demonstratie-- il formulam, chiar cu riscul de a nu fi pe placul tuturor. Niciuna din provinciile romanesti nu are [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultura Banatului - Barocul etnografiei romanesti

"Paradoxul banatean?" A, iata: e tocmai expresia dupa care dibuiam prinlre licuricii cu faruri mici ai vocabularului. In adevar cultura Banatului se prezinta ochiului, ce ar voi s'o imbratiseze ca intreg, sub aspectul la inceput cam deconcertant al unui paradox. Inainte de a trece la demonstratie-- il formulam, chiar cu riscul de a nu fi pe placul tuturor. Niciuna din provinciile romanesti nu are o cultura etnografica, anonima, populara, atat de diferentiata ca Banatul, dar in acelas timp niciuna din provinciile romanesti n'a dat relativ asa de putine personalitati creatoare ca Banatul.

Propozitia aceasta, desi cam fara de manusi oferita cititorului spre cantarire, are totusi meritul de a cuprinde fara reticente un elogiu, cum nu se poate mai frumos, la adresa geniului fara de nume al poporului din regiunea aceasta, si in acelas timp de a sublinia o constatare, de altfel prea evidenta decat sa nu fi fost facuta cu ingrijorare si de altii. Nu vom incerca sa explicam nesimetriile launtrice ale fenomenului despre care vorbim: orice incercare de explicare implica credinta de asta data nejustificata, ca faptul in discutie se datoreste mai mult decat unei simple intamplari si ca ar fi imposibil de indreptat.

Ne place insa sa credem ca partea dureroasa a paradoxului banatean nu are o origina iremediabila, si avem chiar convingerea ca din peisajul plin de surprize al acestei provincii se vor ivi inca remarcabi 848q163i li purtatori de destine romanesti. Si cu exprimarea in soapta a acestei convingeri incetam de a mai atinge latura negativa a paradoxului. Ramane cealalta. Cultura Banatului e neaparat o cultura etnografica, anonima, populara.

Taranul de aci are un cuvant, prea cunoscut ca sa-l mai amintim, de-o extraordinara mandrie locala. Oricat de "tantos" si de caraghios ar parea taranului de aiurea, banateanul are totusi dreptate sa se socoteasca intr'o anumita privinta "fruncea". Solul manos, belsugul in pane si vin, un temperament cu multa constiinta de sine, s'au intalnit pentru a creia sub inspiratia continua a unui minunat peisaj o flora culturala de-o bogatie baroca.

Aici opregul si cantecul inca nu si-au istovit toate posibilitatile. Inventia formala n'a incremenit in cateva tipare stereotipic, repetate de-o unanima memorie sterila ca in alte parti. In satul banatenesc dai la fiecare pas peste isvoarele unei imaginatii in abundenta isbuc-nire; aci, in ses sau la munte, mai aproape sau mai departe de oras, ai prilejul esceptional de a asista la o prodigioasa "generatie spontanee" de forme: in cantec, in joc, in vers, in port, in obiceiuri -- si in vertiginoasa diferentiere dialectala a graiului insusi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.