Cultul lui Sarapis - Istorie veche si arheologie

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Personajului i s-au atribuit trasaturile lui Osiris (divinitatea cea mai populara din mitologia egipteana, simbolizand moartea si invierea periodica a vegetatiei, ideea de renastere permanenta, dar, mai ales, moartea ca trecere intr-o alta lume, al carei stapanitor este). Insa ipostazele sale esentiale au fost imprumutate de la Zeus (marele conducator al Olimpului), Dionysos (veselul protector al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultul lui Sarapis - Istorie veche si arheologie

Personajului i s-au atribuit trasaturile lui Osiris (divinitatea cea mai populara din mitologia egipteana, simbolizand moartea si invierea periodica a vegetatiei, ideea de renastere permanenta, dar, mai ales, moartea ca trecere intr-o alta lume, al carei stapanitor este). Insa ipostazele sale esentiale au fost imprumutate de la Zeus (marele conducator al Olimpului), Dionysos (veselul protector al vitei-de-vie) si Asklepios (zeitatea tamaduitoare), toti trei de origine greceasca.

In spiritualitatea elenistica egipteana el se impune ca o divinitate de capetenie, patronand taramul mortilor, fecunditatea si medicina, iar din veacul III d.Hr. devine si zeu solar. Cultivarea cultului lui Sarapis prezenta si aspecte orgiastice, iar mai tarziu, cand aceasta religie se va raspandi in intreg Imperiul Roman, traditionalistii o resping, considerand-o imorala.

Dar, primele culte grecesti au patruns in Egipt cu mult timp inainte de venire la putere a Ptolemeilor, odata cu stabilirea colonistilor greci pe teritoriul Deltei, in regiunea Memphisului si in zona Vaii Nilului, din a doua jumatate a secoluluiVII i.Hr.Conform spuselor lui Herodot,la inceputul secolului VI i.Hr. faraonul Amasis a oferit grecilor orasul Naukratis, care va deveni o enclava greaca pe teritoriul egiptean, fiind administrata de magistrati greci,iar locuitorii au practicat propriul lor cult.

Aici au fost descoperite ruinele templelor Aphroditei, Herei din Samos,lui Apollo. Se pare ca inca din timpul lui Herodot eghivalentele grecesti pentru zeii egipteni erau bine stabilite, cateva exemple ar fi: Dionysos-Osiris, Demeter-isis, Apollo-Horus, Zeus-Amon.Cultul lui Sarapis a luat nastere in urma unei decizii politice luate de Ptolemeu I Soter, acesta avea nevoie de un cult care sa imbine atat elemente grecesti cat si egiptene si care sa duca la crearea unui concept religios de divinitate comuna greco-egipteana.

Aceasta divinitate hibrida avea un impozant templu (Serapeion) in Alexandria, cu anexa unui sanatoriu vast, in care, se zice ca, bolnavii erau vindecati, uneori, "miraculos". Statuia sa, ridicata in acest grandios edificiu, a fost opera de frunte a artistului Bryaxis (sculptata in lemn, a fost distrusa intr-un mistuitor incendiu). Ca tipologie, ea infatisasa un personaj grec pur, fara trasaturi africane, egiptene, sezand pe un tron cu sceptrul in mana, flancat la picioare de Cerber (infricosatorul caine, pazitor al intrarii Infernului - in antichitate el semnifica lumea celor morti) si un sarpe.

Din Egiptul alexandrin cultul lui Serapis s-a raspandit in intregul Imperiu Roman, unde, se pare, a constituit, la un moment dat, chiar o moda, mai ales in cercurile aristocratice ale capitalei. De acolo, prin inaltii functionari si militari, patrunde si in celelalte provincii (printre care si in Dacia). Circulatia cultului sau in aceste vaste teritorii, face ca numele lui Serapis sa fie, adeseori, confundat cu cel al lui Osiris (atribuindu-i-se, astfel, automat ca sotie pe zeita egipteana Isis), absorand, totodata, integral si variantele locale ale zeului Asklepios, zeul medicinii (Aesculapius la romani). El va fi adorat ca protectorul renasterii periodice a naturii si lumii, stapanind viata si moartea (in aceasta ipostaza se numara printre divinitatile mantuitoare - dii salutares).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.