Cultul craniului ursului de pestera

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.25

nivel: Liceu

In a doua sala s-au descoperit un fel de ziduri din mici plachete de piatra (banuim ca de calcar) de aproximativ 80 cm inaltime, ale caror extremitati superioare se gaseau la o distanta de 40-60 cm de peretele din stanga, astfel dispuse fata de acesta incat formau impreuna un soi de caseta. In interiorul ei existau oseminte de urAssi de peAsstera, mai ales cranii, intacte sau fracturate, dintre ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultul craniului ursului de pestera

In a doua sala s-au descoperit un fel de ziduri din mici plachete de piatra (banuim ca de calcar) de aproximativ 80 cm inaltime, ale caror extremitati superioare se gaseau la o distanta de 40-60 cm de peretele din stanga, astfel dispuse fata de acesta incat formau impreuna un soi de caseta. In interiorul ei existau oseminte de urAssi de peAsstera, mai ales cranii, intacte sau fracturate, dintre care unele erau grupate Assi aparent plasate in aceeaAssi directie.

In mod curios, craniile pastrau aproape cu regularitate primele doua vertebre cervicale. Doua dintre cranii prezentau frontalele perforate, presupunandu-se ca aceasta s-a facut cu un instrument ascutit. Nu lipseau, de asemenea, oasele lungi Assi oasele provenite de la extremitatile membrelor ce apartineau insa unor schelete diferite. In pasajul spre cea de a treia sala s-a dezvelit o vatra Assi o "caseta" din pietre, de forma cubica, cu latura in jur de un metru, care era acoperita de o lespede de 12 cm grosime.

In interiorul ei, J. Maringer (1958) afirma ca zaceau Assapte cranii de urAssi foarte bine conservate Assi mai multe oase lungi. Craniile erau plasate cu botul spre intrarea peAssterii, iar doua dintre ele pastrau inca primele vertebre cervicale. In cea de a treia sala a peAssterii Drachenloch s-au gasit Assase cranii de urAssi plasate aproape toate in niAssele naturale ale stancii. Unele din ele erau asociate cu oase lungi. Fiecare craniu era aAssezat pe o placa de piatra Assi era protejat pe laturi de alte placi asemanatoare.

In mod surprinzator, un os lung era introdus in arcada zigomatica a unuia din cranii Assi alte doua oase lungi, de la exemplare diverse, il sustineau. In fundul peAssterii, noua cranii erau adapostite in spatele unor placi de piatra puse oblic fata de perete.PeAsstera Wildenmannlisloch, situata la 1628 m altitudine, in estul Elvetiei, a fost cercetata tot de E. Bachler, intre anii 1923-1925. PeAsstera are 150 m lungime Assi este compusa din mai multe sali.

Intr-o fanta a peretului dintr-una din sali s-a gasit un craniu de urs fara mandibula Assi trei oase lungi, toate protejate de o placa de piatra. Alte cinci cranii de plantigrade, de asemenea, lipsite de mandibulele lor, dar insotite de mai multe oase lungi au fost descoperite la circa 130 m de intrarea peAssterii (J. Maringer, 1958).
In Germania meridionala, se gaseAsste situl de la Petershohle, care a fost sapat intre 1914-1923 de K. Hoermann.

Intr-o niAssa a acestei peAssteri, la 1,20 m inaltime, stateau aranjate cinci cranii de urAssi, bineinteles, acoperite de un strat gros de sediment depus de-a lungul timpului, ceea ce il determina pe K. Hoermann (1933) sa traga concluzia, avand in vedere inaltimea la care se gasea niAssa respectiva, ca aceste cranii au fost puse aici de oameni.

Intr-o niAssa dintr-o alta sala, la 1,50 m de sol, el gaseAsste alte doua cranii suprapuse, iar pe o corniAssa, destul de ridicata, un craniu de urs de peAsstera. De asemenea, in mijlocul unei sali principale a peAssterii, dezveleAsste 14 cranii de urAssi aranjate pe o lespede de 2,50/1,60 m, in timp ce in fundul salii a surprins aglomerari de oase, intre care stateau intercalate cranii de urAssi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.