Cultul - sacerdotiul si sarbatorile

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Facultate

- cel mai important templu, unde erau celebrati totii zeii, era PARTHENONUL, care la inceput fusese zidit in cinstea zeitei ATHENA.
- aici se gaseau statuile tuturor zeitatilor.
- acest lucru exista si in cadrul templelor sau locurilor de adorare din cadrul oraselor, asa cum mentioneaza Sfantul Apostol Pavel, care, plimbandu-se prin piata orasului la un moment dat gaseste altarul "[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultul - sacerdotiul si sarbatorile

- cel mai important templu, unde erau celebrati totii zeii, era PARTHENONUL, care la inceput fusese zidit in cinstea zeitei ATHENA.
- aici se gaseau statuile tuturor zeitatilor.
- acest lucru exista si in cadrul templelor sau locurilor de adorare din cadrul oraselor, asa cum mentioneaza Sfantul Apostol Pavel, care, plimbandu-se prin piata orasului la un moment dat gaseste altarul "zeului necunoscut".
- acest tip de altar era ridicat, ca nu cumva din greseala sa se fi omis vreun zeu din cinstirea orasului si acesta sa devina nefavorabil cetatenilor.

2. PREOTII:
- PREOTII (ιερεις) nu aveau aceeasi importanta pe care o aveau preotii persi sau brahmanii, deoarece la greci era mentalitatea ca fiecare cetatean putea sa aduca singur jertfa.
- de aceea, exista o tagma destul de restransa de preoti, mai ales in preajma templelor, care se ocupau de cultul institutionalizat de la temple.

- hainele lor erau destul de simple, constand dintr-o roba lunga de in si o coroana de lauri.
- existau si femei-preot, cum sunt cele ale Afroditei, care practicau prostitutia la templu.
- despre acestea vorbeste Sfantul Pavel, atunci cand condamna desfranarea si proclama fecioria ca pe o necesitate in calea desavarsirii - I Corinteni VI- VII.

3. RITURILE:
- riturile erau destul de simple la vechii greci si se imparteau in RITURI CASNICE si RITURI PUBLICE.
- cele casnice constau in intretinerea permanenta a focului din vatra, deoarece se credea ca divinitatea se afla in focul vetrei.
- riturile de initiere se desfasurau in jurul acestui foc casnic.
- dupa nasterea pruncului, acesta era purtat in a zecea zi in jurul focului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.