Cultivarea stimei de sine la elevi

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Cultivarea stimei de sine la elevi
Obiectivele educației
Obiectivul primordial al educației este acela de a pregăti tinerii pentru a deveni "buni cetățeni", nu? În acest caz, se va pune preț nu pe cultivarea autonomiei sau pe încurajarea gîndirii independente, ci pe memorarea unui corp de cunoștințe și convingeri, pe asimilarea "regulilor" unei anumite societăți, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultivarea stimei de sine la elevi

Referat despre Cultivarea stimei de sine la elevi
Obiectivele educației
Obiectivul primordial al educației este acela de a pregăti tinerii pentru a deveni "buni cetățeni", nu? În acest caz, se va pune preț nu pe cultivarea autonomiei sau pe încurajarea gîndirii independente, ci pe memorarea unui corp de cunoștințe și convingeri, pe asimilarea "regulilor" unei anumite societăți, și adesea pe învățarea obedienței față de autoritate.

Multe minți strălucite au comentat pe seama experiențelor lor dezamăgitoare din scoală, a plictiselii, lipsei de stimulare și cultivare intelectuală, avînd sentimentul că de fapt ultimul lucru care se dorea în școală era acela de a cultiva mintea. Școlile nu erau interesate de autonomie, ci de "implementarea" noțiunii de "bun cetățean".

,,Prin educație", scria Carl Rogers în Devenirea persoanei, "avem tendința de a deveni conformiști, stereotipi, indivizi a căror educație este "încheiată", și nu gînditori liberi, creativi și originali."

Comentînd această înclinație a profesorilor (și a părinților) de a cere copiilor obediență și conformare drept principale valori, de a descuraja și nu de a sprijini progresul normal și sănătos către autonomie, Jean Piaget scria în Judecata morală a copilului: "Dacă ne gîndim la rezistența sistematică opusă de oameni în fața metodelor autoritare și la ingeniozitatea de care dau dovadă copiii din lumea întreagă pentru a evada din constrîngerile disciplinare, nu putem să considerăm altfel decît deficient un sistem care permite o risipă atît de mare de energie ce ar putea fi pusă în slujba cooperării."

Există motive să sperăm că această orientare se schimbă. Banda rulantă a încetat de multă vreme să mai fie simbolul locului de muncă, întrucît am parcurs trecerea de la societatea producătoare la cea informațională, iar munca intelectuală a înlocuit, în mare măsură, munca fizică.

Ceea ce este necesar și cerut astăzi, în epoca truditorului în domeniul cunoașterii, nu este o obediență de robot, ci persoane capabile să gîndească; apte să inoveze, să creeze și să funcționeze în mod responsabil față de sine; capabile de autocontrol; persoane care să rămînă indivizi și în același timp să lucreze eficient ca membri ai unei echipe; care să fie încrezătoare în puterile lor și în capacitatea lor de colaborare. Locul de muncă are nevoie astăzi de respect de sine. Iar nevoile locului de muncă devin, mai devreme sau mai tîrziu, priorități ale școlilor.

Pentru ca școlile să se adapteze, obiectivele educației trebuie să cuprindă mult mai mult decît simpla stăpînire a unui anumit set de cunoștințe pe care elevii să le "verse" la examene. Ținta trebuie să fie aceea de a-i învăța cum să gîndească, cum să recunoască falsurile logice, cum să fie creativi și cum să învețe.

Ultimul punct este important datorită vitezei cu care cunoștințele de ieri devin inadecvate necesităților de azi: în ziua de azi, munca presupune în mare măsură angajamentul de a învăța pe tot parcursul vieții. Printre altele, tinerii trebuie să învețe cum să utilizeze calculatoarele și bibliotecile pentru a avea acces la cunoștințele în continuă expansiune, esențiale pentru progresul la locul de muncă.

Școlile sînt astăzi criticate deoarece este posibil ca cineva să termine liceul fără să fie în stare să scrie un paragraf coerent sau să verifice nota de plată într-un restaurant. Dar capacitatea de a scrie o compunere simplă sau de a face calcule banale, deși esențială, nu se ridică nici pe departe la nivelul cunoștințelor pe care le presupune astăzi cea mai modestă slujbă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.