Cultivarea mazarei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Fata de regimul de apa mazarea este mai pretentioasa mai cu seama in timpul rasaririi si in faza infloririi si legarii pastailor. Pentru a rasari, mazarea cu bobul neted sau putin zbircit absoarbe apa in procent de 106-107% din greutatea ei, iar cea cu bobul zbircit de 150-155%. Semintele cu bob zbarcit manifesta o sensibilitate mai mare fata de excesul de apa si putrezesc cu usurinta, mai cu seam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cultivarea mazarei

Fata de regimul de apa mazarea este mai pretentioasa mai cu seama in timpul rasaririi si in faza infloririi si legarii pastailor. Pentru a rasari, mazarea cu bobul neted sau putin zbircit absoarbe apa in procent de 106-107% din greutatea ei, iar cea cu bobul zbircit de 150-155%. Semintele cu bob zbarcit manifesta o sensibilitate mai mare fata de excesul de apa si putrezesc cu usurinta, mai cu seama pe vreme rece. Umiditatea prea mare, asociata cu caldura insuficienta, micsoreaza rezistenta plantelor de mazare fata de unele boli, la fel cum temperaturile prea ridicate si uscaciunea le sensibilizeaza si favorizeaza atacul altora.

Insemnatate mare prezinta si asigurarea conditiilor de umiditate ceruta de plantele de mazare in perioada infloritului si formarii pastailor, cand seceta din sol si din atmosfera are influenta asupra productiei. In asemenea imprejurari pe linga irigarea solului e necesara si umezirea si racorirea aerului printr-o ploaie artificiala. Atunci cand se cultiva mazarea in afara zonelor favorabile pentru dezvoltarea ei efectul nefavorabil al secetei poate fi evitat in parte numai prin semanaturi facute cit mai devreme eu putinta, primavara sau in ferestrele iernii si prin folosirea soiurilor timpurii care sa fructifice inainte de a surveni conditii nefavorabile.

Conditiile de clima cele mai potrivite pentru cultura mazarii sint : temperatura moderata, timp insorit, ploi periodice care sa mentina solul suficient de umed si racoros. Cerintele mazarei fata de sol
Mazarea se cultiva pe solurile cele mai variate, dar prefera pe cele usoare, sanatoase si revene. Reactia optima a solului se situeaza intre un sol cu pH-ul cuprins intre 5,5 si 6,7. Solurile grele, argiloase, care retin apa in exces, nu sint recomandate pentru cultura mazarii pentru ca semintele putrezesc usor, iar plantele nu prezinta rezistenta la ingheturile tirzii de primavara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.