Culisele Pactului Ribbentrop- Molotov

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Ribbentrop salveaza o parte din Bucovina romaneasca.....

La 23 iunie 1940- cu trei zile inaintea ultimatului sovietic dat Romaniei- ambasadorul german la Moscova, Von Schulenburg, avertiza, Berlinul :''Molotov mi-a facut astazi urmatoarea declaratie ; Rezolvarea problemei basarabene nu mai sufera nici o aminare. Guvernul sovietic se mai straduieste inca sa realizeze o solutionar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Culisele Pactului Ribbentrop- Molotov

Ribbentrop salveaza o parte din Bucovina romaneasca.....

La 23 iunie 1940- cu trei zile inaintea ultimatului sovietic dat Romaniei- ambasadorul german la Moscova, Von Schulenburg, avertiza, Berlinul :''Molotov mi-a facut astazi urmatoarea declaratie ; Rezolvarea problemei basarabene nu mai sufera nici o aminare. Guvernul sovietic se mai straduieste inca sa realizeze o solutionare pasnica a acestei probleme. Insa este hotarit sa faloseasca forta, in caz ca Guvernul roman refuza o intelegere pasnica ! Cererea sovietica se extinde, de asemenea, si asupra Bucovinei, care are populatie ucraineana.''

Deoarece Bucovina romaneasca nu fusese obiectul partajului oriental din ''Pactul Aditional Secret'' germano-sovietic, von Schulenburg primeste instructiuni pe 25 iunie 1940- o zi inaintea ultimatului sovietic adresat Romaniei- sa faca o declaratie Guvernului sovitic , in numele celui german, care la punctul 2 apreciaza[ :

''Revendicarea de catre Uniunea Sovietica a Bucovinei constitue o noutate pentru noi. Dupa cum se srie, Bucovina a fost in trecut o provincie a Coroanei austriece si este dens populata de germani. Germania esta interesata, in mod deosebit, de soarta acestora Volksdeutsche.''

Tot din instruntiunile privind declaratia ambasadorului german la Moscova, von Schulenburg, mai citam :''Va rog sa-i expuneti din nou in mod clar domnului Molotov ca noi avem un interes deosebit ca Romania sa nu devina un teatru de razboi.''

La 26 iunie 1940, ora 12.59 a.m., von Schulenburg telegrafiaza la Berlin si anunta, ca in seara precedenta, la orele 21 ;00, ii prezentase lui Molotov declaratia oficiala a Guvernului german.''I-an aratat lui Molotov ca renuntarea de catre Uniunea Sovietica la Bucovina care nu a apartinut niciodata, nici macar Rusiei tariste, ar putea facilita in mod substantial o solutionare pasnica.

Molotov a raspuns ca Bucovina constitue ultima parte care mai lipseste dintr-o Ucraina unificata si tocmai din aceasta cauza guvernul sovietic trebuie sa acorde inportanta cfuvenita rezolvarii acestei probleme, in mod simultan cu problema Basarabiei. Cu toate acestea ,Molotovnu a exclus cu totul posibilitatea renuntarii la Bucovina, in cursul negocierilor cu Romania.''

Pe de alta parte, in cursul intrevederii cu ambasadorul von Schulenburg , Molotov a incercat un santaj abil :''Molotov a mentionat ca Guvernul sovietic isi urmareste doar propriile interese si nu are intentia de a incuraja celelalte state(Ucraina, Bulgaria) sa ceara anumite parti in Romania.'' Un santaj abil, pentruca dezmembrarea Romaniei era inscrisa intre obiectivele Kominternului si ale Partidului Comunist din Romania.

Tot pe 26 iunie 1940, von Schulenburg comunica urgent la Berlin :''Molotov m-a convocat astazi dupa amiaza si mi-a spus ca Guvernul sovietic- pe baza convorbirii avute cu mine aseara- a hotarit sa isi limiteze cererile la partea de nord a Bucovinei, impreuna cu orasul Cernauti.''

Alt pasaj din telegrama lui von Schulenburg se refera la tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, din care citam :''La declaratia mea ca s-a putea ajunge la o solutionare pasnica mult mai usor, in cazul in care Guvernul sovietic ar inapoia rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, rezerva care a fost transferata spre pastrare la Moscova in cursul Primului Razboi Mondial, Molotov a raspuns ca aceasta problema nici nu se mai pune, deoarece Romania a exploatat mult timp Basarabia.''

Asadar, fara interventia si prasiunea ministrului de externe de la Berlin, Joachim von Ribbentrop, si ale ambasadorului german, von Schulenburg, aste foarte probabil ca harta Romaniei ar fi suferit in 1940 nio modificari importante in partea de nord-est si ca sovieticii nu s-ar fi oprit in cel mai fericit caz decit la Iasi.

Cedarea fara lupta a Basarabiei si Bucovinei de Nord a provocat o adevarata isterie nationala la Budapesta. Incepute la Turnul-Severin, tratativele romano- ungare au esuat.

Deoarece Berlinul se temea ca un conflict militar ar pune in primejdie livrarile de petrol din Romania, pe 30 august 1940, Hitler a convocat la palatul Belvedere din Viena partea ungara si pe cea romana si a impus ceea ce s-a numit ''Dictatul de la Viena'', document prin care Romania pierde toata parte de nord-vest a Ardealului. Aceasta insa nu era totul : Bulgaria formula si ea revendicari.

Tratativele romano- bulgare incep la 19 august 1940, la Craiova, si se inchee ,la 7 septembrie 1940, printr-un tratat care Romania ceda jumatate din Cradilater, mai exact judetele Durostor si Caliacra.

In 1940, in mai putin de trei luni, Romania reintregita in 1918 era, in mare masura, dezmembrata,. Prinsa inrte doua mari puteri-Germania lui Hitler si URSS-ul lui Stalin- Romania incercase sa ramina, cit mai mult, in afara sferelor lor de influenta.O incercare sortitade la bun inceput esecului.

URSS urma sa atace in iulie 1941......

Victor Suvorov, unul dintre sefii contraspionajului sovietic- care a ''defectat'' in Paris, in 1989, o carte intitulata ''Le brise- glace'' (''Spargatorul de gheata''), care i-a bulversat pe isorici sip e analistii politici. Suvorovsustine, pe baza unei minutioase documentari in arhivele militare sovietice, ca Stalin, in vara lui1941, daduse ordin ca Armata Rosie sa fie gata de atac.

Victor Suvorov ar putea fi suspectat, la urma urmelor, ca a scris o carte de intoxicare, de dezinformare sau, pur si simplu, a coutat sa faca senzatie. Lucrurile nu stau insa asa. El s-a refugiat in Occident avind asupra lui o veritabila arhiva cu documente militare secrete sovietice, pe care le-a copiat, unul cite unul, de-a lungul multor ani. Documentele aduse de Suvorov sunt foarte minutioase si cuprind informatii de mare valoare privind toate armele.

Aceste documente primare prezentate in cartea lui Victor Suvorov vin sa demonstreze ca Pactul Ribbentrop-Molotov a fost utilizat si de Hitler, si de Stalin drept o modalitate de a cistiga timp.

La 24 august 1939, Hitler i-a scris triumfator lui Musollini ca avea, in sfirsit, miinile libere in Est, astfel ca putea dezlantui razboiul in Vest in orice moment. Si, am vazut ca, intradevar, potrivit arhiveimicrofilmate a Abwehrului, Hitler a ordonat atacarea Poloniei prima data la 25 august 1939, orele4.15 dimineata. Considerente diplomatice l-au facut sa revoke ordinal, intirziind declansarea conflictului o saptamina, sis a atace din nou Polonia la 1 septembrie 1939. Tot pe baza Pactului Ribbentrop-Molotov, Germania nazista-sa nu uitam- si-a facutcampania din Vestul Eurapei, din 1940, cu petrolul oferit de Stalin, care facea la rindul sau, o afacere buna vinzind petrolul pe divizie forte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.