Culegerea semnalelor electrofizioloice - electrozi

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.90

nivel: Facultate

Pentru a masura potentialul de electrod, un electrod se stabileste ca referinta si deci Vr = 0. Drept electrod de referinta se alege ''electrodul de hidrogen''.Prin definitie, potentialul unui electrod de hidrogen se considera egal cu zero cand activitatea ionilor din solutie este egala cu unitatea (aH+ = 1) si presiunea hidrogenului gazos H2 este 1 atm.Masurarea practica a potentialelor de electr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Culegerea semnalelor electrofizioloice - electrozi

Pentru a masura potentialul de electrod, un electrod se stabileste ca referinta si deci Vr = 0. Drept electrod de referinta se alege ''electrodul de hidrogen''.Prin definitie, potentialul unui electrod de hidrogen se considera egal cu zero cand activitatea ionilor din solutie este egala cu unitatea (aH+ = 1) si presiunea hidrogenului gazos H2 este 1 atm.Masurarea practica a potentialelor de electrod a diferitelor metale se realizeaza cu un electrod de referinta din platina, peste care se sufla hidrogen in stare gazoasa la presiunea de 1 atm.
Fenomenele care au loc la interfata electrod - electrolit sunt dependente de temperatura; cunoscand temperatura la care se masoara potentialul de elctrod, se pot face corectiile necesare.

Impedanta pe care o prezinta un electrod in circuitul de masurare a fenomenului bioelectric depinde de natura stratului dublu electric format la interfata cu tesutul, de aceea este numita impedanta de polarizare.O interfata electrod tesut se echivaleaza cu o sursa de tensiune (potential de electrod) si un condensator, datorita stratului dublu electric. Modelul trebuie sa contina o rezistenta in paralel cu condensator deoarece trece un curent prin jonctiunea electrod tesut.
Avand componente capacitive, impedanta unei perechi de electrozi va fi dependenta de frecventa semnalului bioelectric.

Potentialul de electrod va fi o sursa de semnale perturbatoare.
Stabilitatea electrica a unui elctrod este dictata de stabilitatea stratului dublu electric si de marimea in valoare absoluta a potentialului de electrod.
Pentru electrodul compus Ag / AgCl /Cl- la care E = 0.222V.
In figura sunt prezentate tensiunile de zgomot ale unui electrod de argint inainte si dupa clorurare:

In timpul operatiilor pe creier, activitatea electrica se urmareste culegand potentiale direct de pe cortex cu electrozi sferici (Φ 1mm) din argint, numiti sonde Nelaton.
Pentru electrocardiograma fetala se folosesc electrozi plasati pe pielea capului fatului: se utilizeaza electrozi Hou (electrod cleste din Ag / AgCl) si electrozi Klock din otel acoperit cu Ag / AgCl izolat cu poliamida.
Pentru diverse profunzimi: electrozi multiplii, din sarma de cupru argintat fixati pe un miez de tungsten.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.