Culegerea digitala a textului

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Avand in vedere cele de mai sus programele de editare text ocupa un loc important in cadrul programelor utilitare incluse in software-ul oricarui sistem de calcul. Programele de editare text permit introducerea, intr-o maniera interactiva, a unor documente si pastrarea lor in memoria externa a sistemului de calcul, in scopul consultarii sau modificarii lor ulterioare. Pentru preluarea, in regim in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Culegerea digitala a textului

Avand in vedere cele de mai sus programele de editare text ocupa un loc important in cadrul programelor utilitare incluse in software-ul oricarui sistem de calcul. Programele de editare text permit introducerea, intr-o maniera interactiva, a unor documente si pastrarea lor in memoria externa a sistemului de calcul, in scopul consultarii sau modificarii lor ulterioare. Pentru preluarea, in regim interactiv, a datelor se folosesc echipamentele de intrare (ex: tastatura, scanner, mouse, etc.); la memorarea documentelor in memoria externa a sistemului de calcul se folosesc unitati de hard-disk, floppy-disk, CD, unitati de banda magnetica, etc.

In functie de facilitatile pe care le ofera utilizatorului, programele de editare se impart in programe editoare de texte si programe procesoare de documente.
Editoarele de texte au mai putine facilitati, fiind destinate, mai ales, preluarii de texte si memorarii lor in fisiere de tip text, adica in fisiere in care datele sunt codificate utilizand un cod alfanumeric, de exemplu codul ASCII. Fiecare sistem de operare interactiv poseda un astfel de program de editare texte, de exemplu: programul EDIT pentru MS-DOS, programul Notepad pentru Windows, editoarele ed, ex, vi, pentru Unix, etc.

Pregatirea formelor detipar
Formele de tipar pot fi grupate dupa mai multe criterii astfel:
a. Dupa caracterul imaginilor care se reproduc:
- forme de text;
- forme de ilustratii;
- forme mixte.
b. Dupa materialul din care se executa;
- forme metalice;
- forme nemetalice (din hartie speciala)
c. Dupa aspectul geometric:
- forme cilindrice;

- forme plane.
d. Dupa genul de imprimare sunt forme pentru:
- tipar inalt;
- tipar plan;
- tipar adanc;
- tipar serigraphic;
- tipar flexografic.
Formele de text cuprind de obicei litere, cifre, semne speciale, linii, ornamente, elemente de albitura (spatii dintre litera si randuri).

Asezarea elementelor tipografice in randuri prin metoda clasica sau procesarea lor pe PC este un process de culegere a textelor.
Acest process de culegere se realizeaza tinand seama de o serie de factori, cum ar fi genurile de text ale cartii/ brosurii (stiintifica, beletristica, de arta etc.), pliantului, prospectului, cat si categoria de cititori careia I se adreseaza (copiilor, maturilor).
Alegerea literei pentru un text este una din sarcinile principale ale tehnoredactorului, care trebuie sa stie intotdeauna cui se adreseaza cartea si ce contine ea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.