Cucerirea normanda

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

II. "Pacea ducelui Normandiei", respectul legilor pe care stiuse sa-l impuna curand pe teritoriul sau au starnit admiratia cronicarilor. Ei relateaza ca ducele Rollon, atarnand niste inele de aur de un stejar din padurea Roumare (Rollinis mare), inelele au ramas acolo timp de trei ani. Vechile dictionare pretind ca strigatul haro era un apel la protectia lui Rollon: "Ha! Rol!"

Fire[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cucerirea normanda

II. "Pacea ducelui Normandiei", respectul legilor pe care stiuse sa-l impuna curand pe teritoriul sau au starnit admiratia cronicarilor. Ei relateaza ca ducele Rollon, atarnand niste inele de aur de un stejar din padurea Roumare (Rollinis mare), inelele au ramas acolo timp de trei ani. Vechile dictionare pretind ca strigatul haro era un apel la protectia lui Rollon: "Ha! Rol!"

Fireste ca baronii, jarls, fosti sefi de pirati, suportau cu greu aceasta disciplina si continuau sa-si rezolve certurile particulare cu o violenta si o cruzime nemaipomenite. Dar ducii au stiut sa-si impuna vointa. Nu existau mari vasali in Normandia. Nici un senior nu era destul de puternic ca sa se opuna ducelui. Acesta avea in fiecare district un reprezentant, vicontele, care nu era un simplu administrator al domeniilor regale, ci un adevarat guvernator. Ducele de Normandia percepea impozite in bani si avea o administratie a finantelor: vistieria. Dintre toti suveranii de pe vremea lui, el semana cel mai mult cu un sef de stat modern.

III. Mult mai devreme decat englezii, normanzii adoptasera ceremonialul si ierarhia sistemului ca-valeresc continental. Feudalitatea se dezvoltase pe continent din aceleasi pricini ca si in Anglia (necesitatea apararii locale), dar in secolul al XI-lea era supusa unor reguli mult mai precise. Dupa ducele Normandiei veneau baronii, care, la randul lor, ii comandau pe cavaleri.

Era cavaler orice posesor al unei bucati de pamant care implica prestarea serviciului de militar calare. La chemarea baronului sau, cavalerul trebuia sa se prezinte cu armele si calul si sa faca patruzeci de zile de campanie. Era un timp scurt, dar de ajuns pentru expeditii marunte. Pentru o actiune mai indelungata, cum a fost cucerirea Angliei, trebuiau contracte speciale. Baronul insusi trebuia sa raspunda la chemarea ducelui sau si sa aduca pe cavalerii care depindeau de el.

Ceremoniile feudale implicau in Normandia, ca si in restul Europei, un omagiu simbolic: "Vasalul, in genunchi si fara arme, isi punea mainile impreAZunate in mainile seniorului si se declara omul sau pentru cutare feud; seniorul il ridica si il saruta pe gura; apoi vasalul, in picioare, depunea juramantul de credinta pe evanghelie". Pentru a se desface de el, trebuia o renuntare la juramant (diffidatio) care nu era ingaduita decat in anumite cazuri determinate.

IV. Biserica participa din plin la ceremoniile cavaleresti. Dupa convertirea normanzilor, ducii acestora dobandisera favoarea deosebita a papei datorita stradaniei aratate in reinaltarea manastirilor si bisericilor distruse de stramosii lor. Arhitecti inAZnascuti, cu un simt al unitatii planului care amintea de nevoia lor de unitate guvernamentala, ei fura printre cei dintai constructori ai frumoaselor cateAZdrale din Europa. Aduceau carturari de la mari departari.

Astfel Lanfranc, care si-a facut studiile la scoala din Pavia, a venit sa predea dreptul la Avranches, devenind celebru. Apoi, rusinat de ignoranta lui in ce priveste treburile religioase, a fost cuprins de dorinta de a se face calugar in cea mai saracacioasa manastire. A intrat la manastirea pe care o construia Herlouin [1] pe malul Rislei si care se mai numeste si astazi Bec-Hellouin. (Bec inseamna parau, ca si cuvantul german Bach.) A fondat acolo o scoala care si-a castigat o faima atat de mare incat bretoni, flamanzi si chiar germani veneau sa audieze cursurile care se tineau aici. Din aceasta fermecatoare vale va pleca Lanfranc pentru a deveni abate de Caen, apoi arhiepiscop de Canterbury.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.