Cucerirea independentei de stat a Romaniei

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cea din urma era sustinuta de unii liberali moderati s marii proprietari funciari. Vasile Boerescu sau Gheorghe Costaforu au apreciat, astfef, ca razboiul din 1870-1871, dintre Franta si Prusia, putea crea conditiile pentru a se conferi Romaniei statutul de neutralitate si independenta, sub garantia Marilor Puteri. Lascar Catarg/u considera ca doar o apropiere de Germania, Austro-Ungaria si Rusia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cucerirea independentei de stat a Romaniei

Cea din urma era sustinuta de unii liberali moderati s marii proprietari funciari. Vasile Boerescu sau Gheorghe Costaforu au apreciat, astfef, ca razboiul din 1870-1871, dintre Franta si Prusia, putea crea conditiile pentru a se conferi Romaniei statutul de neutralitate si independenta, sub garantia Marilor Puteri. Lascar Catarg/u considera ca doar o apropiere de Germania, Austro-Ungaria si Rusia putea aduce independenta tarii noastre.

La 27 aprilie/3 mai 1873 Caro/ /a pus in discutia guvernului, in mod deschis, problema independentei de stat. in acelasi timp, multe nazuinte erau legate de cucerirea independentei, si anume imbunatatirea conditiilor de viata, rezolvarea "chestiunii taranesti", dezvoltarea industriei si adoptarea unor masuri protectioniste.
La jumatatea secolului trecut Romania pornise in chip hotarat pe un drum propriu. Gratie politicii "prin noi insine"'legaturile Romaniei cu Poarta erau aproape simbolice.

Dar ele trebuiau inlaturate total pentru a conferi tarii un statut international de sine statator. La aceasta contribuisera lichidarea jurisdictiei consulare, deschiderea primelor agentii diplomatice ale Romaniei in strainatate, Constitutia din 1866, incercarea de a se pune bazele unui sistem national de credit. Dorind a sensibiliza opinia publica internationala despre rolul deosebit al tarii noastre in relatiile internationale, in 1874 aparea lucrarea lui Vasile Boerescu, "Drepturile romanilor bazate pe tratate". intre 1871 si 1876, Romania a incheiat

onventii comerciale, telegrafice si postale cu state ca Serbia, Austro-Ungaria, usia, Franta, Anglia, Italia si a participat la Expozitia Internationala de la Viena.in 1875 se redeschidea "Problema Orientala". Puternice rascoale anti-omane, ce s-au transformat apoi in miscari nationale de eliberare de sub jminatie straina, au izbucnit in 1875 in Bosnia si Hertegovina, iar in 1876 in ulgaria. Serbia si Muntenegru au declarat razboi Imperiului Otoman, in jnditiile in care acesta din urma trecuse la reprimarea salbatica a luptei itioriale a popoarelor supuse. Rusia se pregatea de razboi, la randul sau, intru a veni in ajutorul populatiilor balcanice.

De fapt, ea continua sa urma-asca, sub haina sprijinirii "fratilor ortodocsi", expansiunea in Balcani si catre ramtorile Bosfor si Dardanele. Opinia publica din tara noastra a urmarit cu uita simpatie si a sprijinit lupta popoarelor din Balcani. Astfel, a activat in omania un Comitet Revolutionar bulgar ce a pregatit rascoala din 1876. in ;elasi timp, in noua conjunctura internationala Romania putea actiona in iderea modificarii pozitiei sale internationale.

Generalizarea conflictului din glcani si implicatiile sale pentru tara noastra au fost dezbatute pe larg de catre ctorii de decizie de la Bucuresti. Astfel, Romania a adoptat tactica expectativei, neutralitatii si s-a straduit sa evite transformarea teritoriului sau in teatru de zboi. Exista primejdia ca Rusia sa profite de situatie pentru a anula clauzele -atatului de la Paris din 1856, ce retrocedau tarii noastre cele trei judete din idul Basarabiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.