Cucerirea daciei de catre romani

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.35

nivel: Liceu

     Īn sec. II-I a.Chr. cīnd romanii se aflau īn perioada de expansiune teritoriala geto-dacii au intrat īn sfera lor de influenta. Aceasta perioada se caracterizeaza prin relatiile de ordin militar dintre Imperiul Roman si Dacia.

     Primele semne ale expansiunii romane se efectua pe cai comercial-economice si culturale, patrunzīnd pe teritoriul geto-dacic negustorii īmpreuna cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cucerirea daciei de catre romani

     Īn sec. II-I a.Chr. cīnd romanii se aflau īn perioada de expansiune teritoriala geto-dacii au intrat īn sfera lor de influenta. Aceasta perioada se caracterizeaza prin relatiile de ordin militar dintre Imperiul Roman si Dacia.

     Primele semne ale expansiunii romane se efectua pe cai comercial-economice si culturale, patrunzīnd pe teritoriul geto-dacic negustorii īmpreuna cu marfurile si moneda romana. Primele armate romane care au intrat pe acest teritoriu au fost conduse de generalii Curio si Lucullus (īn anii 70 a.Chr.),pe litoralul de vest al Pontului, apoi generalul Marcus Licinius Crassus cucereste regatele getice din Dobrogea. Mai tīrziu Dobrogea devine parte componenta a provinciei romane Moesia la sud de Dunare. Īn urmatorii ani expansiunea romana a ajuns la stramutarea populatiei la sud de Dunare, astfel s-a realizat stramutarea populatiei īn numar de cca 150000 de persoane.

     Primul razboi dacic a luat amploare la 25 martie 101, despartindu-se īn trei etape de baza: īn regiunea banatului, īn batalia de la Tapae īn care Decebal sufera īnfrīngere de la Traian si provincia Moesia Inferior (101-102), unde Decebal porneste o contraofensiva, dupa care Traian se retrage. Īn 109 pe locul cīmpului de lupta s-a ridicat un monument triumfal imens cunoscut sub numele de Tropaeum Traiani.

     Dupa mai multe lupte īn luna iulie 106 are loc ultima batalie īn care romanii asediaza Sarmizegetuza, cucerind-o abia la īnceputul lui august, Decebal refugiindu-se īn munti unde este tradat, iar pentru a nu fi capturat se sinucide. Atunci Dacia a fost cucerita, iar īn scurt timp Traian a emis o moneda speciala cu inscriptia DACIA CAPTA, simbolizīnd Dacia capitulata.

     Īn rezultatul luptelor sīngeroase din acea perioada evolutia etnica a geto-dacilor capata o noua directie si un nou nume - romānii. Despre aceasta se ilustreaza pe monumentul etnogenezei romānilor Columna lui Traian.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.