Cucerirea Sumerului de catre carpato-dunareni

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

In anul 1877 un diplomat francez, Ernest de Sarzec, viceconsul in portul Basara din Capul Golfului Persic, va descoperi o civilizatie uitata acolo, pe teritoriul Irakului de azi. Cu un serviciu plictisitor, obosit de calarit, vanat de pasari ori alte animale salbatice, Sarzec, care isi crease un "apetit" arheologic prin serviciile avute prin Egipt si Etiopia, este anuntat de un director al unui of[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cucerirea Sumerului de catre carpato-dunareni

In anul 1877 un diplomat francez, Ernest de Sarzec, viceconsul in portul Basara din Capul Golfului Persic, va descoperi o civilizatie uitata acolo, pe teritoriul Irakului de azi. Cu un serviciu plictisitor, obosit de calarit, vanat de pasari ori alte animale salbatice, Sarzec, care isi crease un "apetit" arheologic prin serviciile avute prin Egipt si Etiopia, este anuntat de un director al unui oficiu postal francez de existenta in zona numita Tellon, cam la 155 de mile sud-est de Bagdad, a unor inscriptii antice ciudate pe caramizi, impreuna cu corpul unei statui umane.

Sarzec intrigat si avand probabil spiritul aventurierului gata de orice, va fugi pana la Tellon, va angaja localnici si sapaturile vor incepe, uitand sa-si anunte superiorii francezi ori sa ceara permisiunea autoritatilor otomane locale. El isi va face o colectie personala de figurine, cilindri, peceti, tablete cu inscriptii ciudate pe care, "harnic", le va transporta in Franta pentru a le vinde muzeului Louvre in anul 1881 pentru suma de 130.000 franci. Chiar daca expertii muzeului nu au realizat pe moment ce achizitionasera, ei isi vor da seama mai tarziu.

Aveau in mainile lor obiecte ce apartineau unei societati pierdute in negura istoriei, unei societati mai veche decat cea babiloniana ori assiriana care ii urmase. Ei aveau in mainile lor civilizatia sumeriana, veche de 6.000 de ani. Exhumarea civilizatiei sumeriene, carpato-danubiene, gasirea unor tablite de lut care de fapt reprezentau o intreaga biblioteca a antichitatii, va deschide o usa spre trecutul indepartat al omenirii. Dar ce era cel mai important la acesti sumerieni, era faptul ca stiau sa scrie.

Aparent acesti sumerieni au sosit in doua etape in acel spatiu dintre fluviile Tibru si Eufrat, suprapunandu-se peste o populatie asa numita presumeriana, negroida, descoperita in urma sapaturilor lui Leonard Woolley, in 1929. Ei, sumerienii, aveau o legenda despre potop unde eroul principal Ziu-Sudra hotaraste sa se aseze pe pamantul "Dilmun", de unde rasare soarele, indirect aratand ca el venea dinspre apus. Legenda acestui potop si a eroului sau Ziu-Sudra (cuvant arian compus Zeul Sudra), a fost gasita in templul de la Nippur, printre 35,000 de tablite de lut, avand inscrisa aceasta poveste.

Meritul de a le descifra i-a revenit lui Sir Henry Rawlinson, in 1880. Legenda potopului si supravietuitorului lui, va fi preluata dupa cateva mii de ani de predecesorii lor semitici babilonieni si asirieni. Supravietuitorul potopului se va numi Ut-Napishtim, care ii va spune povestea lui Gilgamesh. Potopul descris de Ziu-Sudra se presupune ca s-a intamplat in anul 4.250 i.H. Mai avem si versiunea Hibru, a potopului, "preluata" ( ca sa nu zicem furata) din legendele Mesopotamiei, pe care o gasim si in Biblie. Dar sa revenim la Tartaria si la originea poporului cuceritor al Sumerului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.