Cucerirea Daciei de catre romani

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

In realitate, Traian urmarea, mai ales, sa verifice si sa consolideze capacitatea de lupta a legiunilor stationate in zona danubiana. Patru dintre acestea se aflau in Pannonia (I Adiutrix, XII Gemina, XIV Gemina, XV Apollinaris), trei in Moesia Superioara (IV Flavia, II Adiutrix, VII Claudia) si inca doua in Moesia Inferioara (I Italica si V Macedonica). Traian inspecteaza taberele acestor legiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cucerirea Daciei de catre romani

In realitate, Traian urmarea, mai ales, sa verifice si sa consolideze capacitatea de lupta a legiunilor stationate in zona danubiana. Patru dintre acestea se aflau in Pannonia (I Adiutrix, XII Gemina, XIV Gemina, XV Apollinaris), trei in Moesia Superioara (IV Flavia, II Adiutrix, VII Claudia) si inca doua in Moesia Inferioara (I Italica si V Macedonica). Traian inspecteaza taberele acestor legiuni, fortele auxiliare si fortificatiile de la frontiera. Totodata, el intreprinde lucrari importante, cum ar fi: construirea sau numai terminarea construirii soselei de pe malul sudic al Dunarii, la Cazane, care prelungea de fapt unele amenajari rutiere mai vechi.

Cum atesta vestita inscriptie "Tabula Traiana", aceasta sosea s-a realizat prin taierea unor bucati de stanca iar podeaua sa a fost sustinuta de console de lemn fixate in malul pietros. Noi fortificatii au fost ridicate in mai multe locuri. Toate aceste actiuni faceau parte dintr-un plan de pregatire a vastei campanii intreprinse impotriva dacilor. Nici chiar declaratiile de pace, mentionate de Pliniu nu puteau insela pe nimeni.

Cauze:
- intentia lui Traian de a spala presupusa rusine rezultata din tratatul incheiat intre Domitian si daci.
- Pliniu se refera la dispretul dacilor fata de Imperiul Roman, prilejuit de stipulatiile tratatului, lucru dovedit de incursiunile in teritoriile romane.

- de asemenea, Criton semnaleaza ca Decebal umilise pe romani prin incheierea pacii din 89 e.n., considerand acest lucru ca pricina fundamentala a razboiului lui Traian si a cuceririi regatului dac.
Decebal a folosit clauzele tratatului pentru a-si spori capacitatea de lupta. Astfel el a atras in randurile armatei dace un numar mare de transfugi recrutati dintre militarii romani cei mai destoinici. Dacii si-au fortificat puternic cetatile si au fabricat masini de lupta eficace. Armata daca, pregatita de militari romani, deprindea tactica de lupta romana.

Dacia urmand sa devina un bastion avansat al acestei latinitati, in mijlocul vecinilor aprigi ai romanilor.
- apararea provinciilor balcanice de triburile migratoare. Totodata, el nu voia sa lase intreg estul Imperiului in sfera lingvistica-culturala elenica si spera sa creeze un rasarit latin, alaturi de cel grecesc.
- romanii doreau sa cucereasca toate statele civilizate de la frontierele lor, numite "lumea locuita", din care faceau parte si dacii. Prin acest lucru se urmarea de fapt cucerirea regatului part, principalul stat civilizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.