Cruciadele intre occident si orient

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Cuvantul "cruciada" este, insa, destul de tardiv: el nu apare in latina medievala inainte de secolulului al XIII-lea, desemnand un pelerinaj militar hotarat de papa, care acorda participantilor sai privilegii spirituale si temporale si le stabileste drept tel eliberarea Mormantului lui Christos de la Ierusalim. Acesti pelerini se socoteau, astfel, "ostasi ai lui Christos", "insemnati cu semnul cru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cruciadele intre occident si orient

Cuvantul "cruciada" este, insa, destul de tardiv: el nu apare in latina medievala inainte de secolulului al XIII-lea, desemnand un pelerinaj militar hotarat de papa, care acorda participantilor sai privilegii spirituale si temporale si le stabileste drept tel eliberarea Mormantului lui Christos de la Ierusalim. Acesti pelerini se socoteau, astfel, "ostasi ai lui Christos", "insemnati cu semnul crucii": cruce-signati, de aici formandu-se, mai tarziu, termenul de cruciada.

Aceasta miscare trebuie mai intai riguros asezata in contextul demografic si social al Occidentului crestin din secolul al XI-lea. Tocmai atunci se termina "criza", accentuata de invaziile sarazinilor, normanzilor si, in sfarsit, de cea a ungurilor, care mai mult au demoralizat si saracit decat au depopulat un ansamblu eterogen de popoare, a caror singura trasatura comuna era crestinismullor si faptul ca il recunosteau drept sef spiritual pe papa de la Roma.

Pacea relativa stabilita de fortele feudale si disparitia agresorului extern, au permis, printre alte urmari, avantul demografic al Occidentului: din secolul al XI-lea pana in al XIII-lea, de exemplu, populatia Angliei se tripleaza. Numeroase regiuni ale Frantei (Ile-de-France, Flandra etc.), ale Germaniei (tinuturile renane), ale Italiei (campia lombarda) cunoscusera, inca si mai devreme, o asemenea evolutie.

Situatia dificila a taranimii, ca urmare a exploatarii feudale, i-a determinat pe unii tarani, care voiau sa scape de ingradiri si care traiau din greu pe micul lor petec de pamant, sa contribuie si ei la amploarea acestei miscari. Oamenii simpli au alergat sub steagurile cruciadei nadajduind ca vor ajunge in tinuturi care le vor oferi posibilitati de intretinere mai bune, conditii de munca mai putin grele si scaparea de sub apasarea sarcinilor feudale.

Pe de alta parte, inca de la sfarsitul secolului al X-lea, se constata o importanta crestere a numarului de feudali mici - cavalerii - datorita reformei militare initiata de regele german Henric I Pasararul (919 - 936). Aceasta reforma a constat in acordarea titlului de cavaler oricarui om liber nenobil care putea sa lupte calare, ducand la acel "surplus" de cavaleri, caracteristic societatii feudale apusene.

Majoritatea cavalerilor insa duceau, in casele lor de tara, o existenta pe jumatate taraneasca, ocupandu-se ei insisi de exploatarea micului lor domeniu atunci cand nu trebuiau sa mearga la razboi. Lor li s-a adaugat cadetii familiilor prea numeroase, care aveau o situatie materiala precara din cauza legilor timpului, care prevedeau ca feudalul sa lase mostenitor principal pe fiul cel mare, celorlalti ramanandu-le foarte putin sau chiar nimic.

Cruciadele au putut deci sa le ofere acestor luptatori posibilitatea de a-si imbunatati starea, de a agonisi o avere prin impartirea prazii sau prin jaf, iar celor care ramaneau acasa, printr-o mai eficienta administrare a bunurilor. Poate ca, astfel, plecarea luptatorilor profesionisti, turbulenti si lacomi, sa fi permis si respectarea mai atenta a interdictiei Treve de Dieu, impusa de Biserica , pastrand linistea in Occident prin posibilitatea ce li se oferea acestora de a-si consuma peste mari energia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.