Crucea razasilor - Rezumatul capitolului al XIII-lea

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Facultate

Tudor Soimaru este vrajit de chipul frumos al Magdei Orheianu de care s-a indragostit puternic in drum spre Soimaresti si considera acum ca iubirea cea mare a vietii lui este mai presus de toate. Satul vazut in zi de sarbatoare, cu elementele specifice: biserica, cimitirul, casa parinteasca, care-i dau frumusete si prospetime ii desteapta lui Tudor amintiri vechi si-l emotioneaza profund. Dragoste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Crucea razasilor - Rezumatul capitolului al XIII-lea

Tudor Soimaru este vrajit de chipul frumos al Magdei Orheianu de care s-a indragostit puternic in drum spre Soimaresti si considera acum ca iubirea cea mare a vietii lui este mai presus de toate. Satul vazut in zi de sarbatoare, cu elementele specifice: biserica, cimitirul, casa parinteasca, care-i dau frumusete si prospetime ii desteapta lui Tudor amintiri vechi si-l emotioneaza profund. Dragostea puternica a osteanului pentru locurile natale nu este inteleasa de insotitorii sai.

Pentru ca este o zi de duminica, Soimarestii se indreapta spre biserica, imbracati ca de sarbatoare. Satenii privesc curiosi la cei trei osteni care au intrat in sat. Cand Tudor ii spune vatamanului numele sau, se starneste zarva intre razesi. Numai mos Mihu, unchiul sau, il recunoaste ca fiind feciorul lui Ionascu si al Anisiei. Satenii se bucura de reintoarcerea lui Tudor si il imbratiseaza, gest care infierbanta pieptul osteanului.

Batranul Mihu il duce pe Tudor in cimitir, la mormantul tatalui sau, unde toti razesii se inclina cu veneratie. Acesta afla istoria mortii tatalui sau: Ionascu Soimaru a pierit ucis de buzdugan miselesc pentru ca a aparat drepturile si pamanturile Soimarestilor. In acest moment amintiri cumplite din copilarie rascolesc sufletul lui Tudor, iar dintre toate in minte ii apare o alta "icoana", chipul stropit de sange al tatalui sau. In continuare ia cunostinta si de prigonirea neamurilor lui Ionascu, si, bineinteles, si a lui.

Plin de durere, Tudor, ostean animat de spirit justitiar, vrea sa afle numele ucigasului tatalui sau.Mos Mihu ii spune ca vinovat este boierul Stroie Orheianu, care i-a saracit, i-a umilit si i-a batut de-a lungul anilor. Cand Tudor afla numele ucigasului ramane ca fulgerat, deoarece acesta este tatal Magdei de care s-a indragostit puternic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.