Cronologia evenimentelor 1914-1918 in Romania

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Gimnaziu

Victoria Antantei, care incepe sa se contureze in 1918 in Apus, are urmari si pe frontul din Balcani. Armata lui Sarrail de la Salonic inainteaza in sfarsit si strapunge liniile bulgare. Guvernul lui Marghiloman isi da demisia, la 24 octombrie/6 noiembrie 1918. Ii urmeaza guvernul generalului Coanda, care proclama imediat mobilizarea generala si, la 28 octombrie/10 noiembrie, Romania reintra in ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cronologia evenimentelor 1914-1918 in Romania

Victoria Antantei, care incepe sa se contureze in 1918 in Apus, are urmari si pe frontul din Balcani. Armata lui Sarrail de la Salonic inainteaza in sfarsit si strapunge liniile bulgare. Guvernul lui Marghiloman isi da demisia, la 24 octombrie/6 noiembrie 1918. Ii urmeaza guvernul generalului Coanda, care proclama imediat mobilizarea generala si, la 28 octombrie/10 noiembrie, Romania reintra in razboi. Un razboi care a doua zi inceteaza prin armistitiul semnat la Compiegne.

Razboiul inceteaza in Europa occidentala, nu si in cea de rasarit, unde, dupa armistitiu, la Belgrad, la 31 octombrie/13 noiembrie 1918, operatiunile militare vor mai continua intermitent in Ungaria.
Infrangerea militara aduce cu sine destramarea imperiilor centrale. Primul care se prabuseste este, cum era de asteptat, cel austro-ungar. La 18 octombrie imparatul Carol (Franz Joseph murise in 1916) anunta printr-un manifest transformarea monarhiei austro-ungare intr-un stat federal. Era, fapt limpede, mult prea tarziu. O salvare a imperiului nu mai putea veni decat de la diplomatia invingatorilor (mai cu seama de la cea a Marii Britanii).

Dar popoarele din imperiu o iau inaintea diplomatilor si decid ele insele asupra destinului lor. La fel si romanii. La 12 octombrie, Partidul National Roman din Transilvania adopta Declaratia de autodeterminare, redactata de Vasile Goldis, "in virtutea dreptului national al fiecarei natiuni de a dispune de ea insasi". Sase zile mai tarziu, aceasta Declaratie este citita in Parlamentul de la Budapesta de Alexandru Vaida Voevod, in timp ce, la Viena, Iuliu Maniu concentra 70.000 de soldati transilvaneni din armata austro-ungara, cu care se indreapta spre Transilvania.

Consiliul National Roman Central, infiintat la 3 noiembrie 1918, din reprezentanti ai Partidului National Roman si ai Partidului Social Democrat, preia controlul Transilvaniei, profitand si de rapida dezintegrare a aparatului administrativ maghiar.
Intre timp, fapte similare se petrec in Bucovina, unde la 27 octombrie se creeaza un Consiliu National Roman, sub conducerea lui Iancu Flondor, care formuleaza dorinta Bucovinei de unire cu Romania, proclamata in fapt, neconditionat si cu mare insufletire la Cernauti, la 28 noiembrie 1918.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.