Cronica inedita a lui Andronic Duhovnicul sau Despre patimirile Manastirii Neamt de pe urma generatiei pasoptiste

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

In 1833, marele maestru al masoneriei, Giuseppe Mazzini (care, incepand de la aceasta data pana in 1870 a condus toate miscarile de revolta "moderniste", adica masonice, un om de care facea ascultare insusi Napoleon al III-lea) a publicat niste articole incendiare in care preconiza desfiintarea Austriei si a marilor imperii, pentru a da "libertate" popoarelor subjugate. Ideologiei sale i se vor ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cronica inedita a lui Andronic Duhovnicul sau Despre patimirile Manastirii Neamt de pe urma generatiei pasoptiste

In 1833, marele maestru al masoneriei, Giuseppe Mazzini (care, incepand de la aceasta data pana in 1870 a condus toate miscarile de revolta "moderniste", adica masonice, un om de care facea ascultare insusi Napoleon al III-lea) a publicat niste articole incendiare in care preconiza desfiintarea Austriei si a marilor imperii, pentru a da "libertate" popoarelor subjugate. Ideologiei sale i se vor ralia in scurta vreme cei mai influenti oameni de stat din Italia, Franta, Anglia si din celelalte tari ale Europei. Privitor la rasaritul Europei, el vedea un nou stat, federativ, alcatuit din polonezi, cehi, unguri, sarbi, romani, albanezi si bulgari [1].

Asa se face ca, incepand din 1834, consulii francezi din Bucuresti si Iasi au inceput sa recruteze dintre tinerii fii de boieri si sa-i trimita la Paris, "la studii" [2]. Ajunsi acolo, tinerii romani s-au grupat in jurul "Societatii Studentilor Romani", in care au fost initiati in toate tainele Europei moderne, care tocmai incepea sa rasara. Pentru principatele romane, principalele idei in jurul carora erau organizati "studentii" erau unirea principatelor si venirea la domnie a unui principe strain, care sa fie garantat de tarile moderne ale Europei (Anglia si Franta), iar nu numit de batranele imperii turcesc si rusesc.

Aceiasi membri ai societatii cu pricina se regasesc, dupa documentele masoneriei, in actele lojelor pariziene "Rose du Parfait Silence" si "Athenee des Etrangers", obediente de Marele Orient al Frantei [3]. Documentele anului 1848, publicate 50 de ani mai tarziu, ne indica, in 1847, un numar de 131 de studenti cotizanti la "Societatea Studentilor Romani" din Paris [4]. Acestia se vor intoarce in masa in martie 1848, spre a participa la evenimentele din tara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.