Cromatografia prin schimb ionic

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Schimbatorii de ioni sunt folositi, in mod uzual, atat pentru separarea microprobelor (cantitati 1 g). a,Za urmare, sunt utilizati in practica pentru analize cantitative si purificare. Datorita aplicatiilor macro, schimbatorii de ioni pot fi utilizati in statii pilot si la scara industriala. In general, in cadrul metodelor de schimb ionic pe coloana, se folosesc aceleasi tehnici de laborator de b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cromatografia prin schimb ionic

Schimbatorii de ioni sunt folositi, in mod uzual, atat pentru separarea microprobelor (cantitati 1 g). a,Za urmare, sunt utilizati in practica pentru analize cantitative si purificare. Datorita aplicatiilor macro, schimbatorii de ioni pot fi utilizati in statii pilot si la scara industriala. In general, in cadrul metodelor de schimb ionic pe coloana, se folosesc aceleasi tehnici de laborator de baza, comune metodelor de repartitie si de adsorbtie pe coloana.

Pe baza schimbatorilor de ioni a fost separata o larga varietate de amestecuri foarte complexe, incluzand elemente foarte strans inrudite cum ar fi Zr si Hf, pamanturi rare, elemente transuraniene, halogeni, metale alcaline si metale tranzitionale.
Au fost separate, de asemenea, amestecuri complexe de acizi organici (acizi carboxilici, fenoli etc.) si de baze organice (amine, alcaloizi etc.) de aminoacizi, peptide si proteine.
In laborator, schimbatorii de ioni pot fi utilizati in multe alte scopuri,ca de exemplu:

Din pacate, din motive economice, purificarea apei prin schimb ionic pe scara larga pentru o comunitate umana mare, nu este inca posibila.
La prepararea solutiilor, schimbatorii de ioni pot fi utilizati in mai multe moduri. De exemplu, sarurile ionice pot fi scoase din amestecuri de reactie organice. Acest lucru faciliteaza, adeseori, purificarea compusilor organici prin cristalizare. O solutie de clorura metalica sau a unui anion oarecare, poate fi preparata prin trecerea unei solutii de nitrat metalic prin coloana unui schimbator de anioni incarcata in forma clorura sau in forma anionului care prezinta interes.

Daca printr-un schimbator de cationi in forma --H se trece o cantitate cantarita de KCl si efluentul este colectat si diluat la un volum cunoscut, se poate prepara o solutie standard de HCl. Acest lucru este posibil, deoarece, schimbul de ioni este stoechiometric. In scop analitic, se poate realiza conversia sarurilor intr-un acid (sau intr-o baza, daca se utilizeaza un schimbator de anioni in forma OH). Totusi, trebuie scos in evidenta faptul ca se determina continutul total de sare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.