Crizele Razboiului Rece

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.82

nivel: Facultate

Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica nu s-au confruntat militar in mod deschis, dar si-au masurat fortele prin intermediul "aliatilor", "clientilor", carora le-au oferit ajutor militar, financiar si diplomatic (in Consiliul de Securitate ONU). Este asa numitul razboi prin procura (proxy war). In a doua jumatate a secolului XX, nu au existat conflicte independente de razboiul rece. Desig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Crizele Razboiului Rece

Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica nu s-au confruntat militar in mod deschis, dar si-au masurat fortele prin intermediul "aliatilor", "clientilor", carora le-au oferit ajutor militar, financiar si diplomatic (in Consiliul de Securitate ONU). Este asa numitul razboi prin procura (proxy war). In a doua jumatate a secolului XX, nu au existat conflicte independente de razboiul rece. Desigur, exista razboaie ce au izbucnit datorita unor rivalitati locale.

Treptat insa, ele au fost inglobate (prin arsenalul insuficient etc.) in razboiul mondial dintre superputeri. Spre exemplu, cazul razboiului dintre Iran si Irak din anii '80, cand un conflict zonal religios (intre musulmanii siiti si sunniti) si teritorial a cunoscut implicarea Statelor Unite si a aliatilor lor occidentali de partea Irakului si a sovieticilor de partea Iranului. Asemanator s-a dezvoltat conflictul din Orientul Apropiat, dintre statul Israel (care isi declara independenta la 14 mai 1948) si tarile arabe.

Initial (in primul razboi israeliano-arab, 1948-1950) Uniunea Sovietica a sustinut, alaturi de administratia americana, cauza evreiasca. Sprijinul manifest al Statelor Unite pentru politica statului evreu si orientarea hotarata a conducerii de la Tel Aviv spre Washington a determinat Moscova sa sprijine cauza tarilor arabe in timpul crizei Suezului (1956), "razboiului de 6 zile" (1967) sau a celui de Yom Kippur (1973). Ulterior, a palestinienilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.