Criza rachetelor dintre SUA si URSS

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 8.00

nivel: Facultate

Referat despre Criza rachetelor dintre SUA si URSS
CRIZA RACHETELOR SE ADANCESTE
Pe la sfarsitul anului 1957 succesul lansarii primei ICBM sovietice, a determinat liderii Fortelor Aeriene americane sa prezica facptul ca Uniunea Sovietica va fi capabila sa depaseasca SUA in productia de ICBM-uri pana la sfarsitul anului 1960. Comanadntul Comandamentului Strategic Aerian ( SAC ), gener[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza rachetelor dintre SUA si URSS

Referat despre Criza rachetelor dintre SUA si URSS
CRIZA RACHETELOR SE ADANCESTE
Pe la sfarsitul anului 1957 succesul lansarii primei ICBM sovietice, a determinat liderii Fortelor Aeriene americane sa prezica facptul ca Uniunea Sovietica va fi capabila sa depaseasca SUA in productia de ICBM-uri pana la sfarsitul anului 1960. Comanadntul Comandamentului Strategic Aerian ( SAC ), generalul Thomas Power a estimat ca "Rusia va ataca SUA cand vor crede ca sunt mai puternici decat noi ..., ceea ce probabil se va intampla prin 1960. Astazi, SAC este suficient de puternic pentru a descuraja pornirea unui razboi din partea sovieticilor ... dar situatia se va schimba pe masura ce productia sovietica de rachete strategice continua".

Ca o consecinta, in ianuarie 1958, Congresul a inlaturat limita bugetului pentru aparare de 38 milioane de dolari impusa de Eisenhower si a adaugat 1,26 miliarde de dolari pentru anul fiscal 1958 pentru programul de aparare, majoritatea fondurilor fiind alocate pentru cercetarea si dezvoltarea ICBM - urilor. Congresul a continuat sa creasca bugetul pentru anul 1959 cu 400 milioane de dolari fata de bugetul din 1958, oferind "indicatii cum ca nota de plata pentru rachetele acestei tari va continua sa creasca" in urmatorii ani. Presedintele, confruntandu-se cu presiunea si temerile din partea URSS-ului, a aprobat ulterior aceste bugete.

La temerile americanilor ca au ramas in urma, la inceputul lui decembrie 1958, Moscova a anutat ca programul ICBM a intrat in productie. Doar o luna mai tarziu, Ministerul Sovietic de Aparare, maresalul Rodion Malinkovsky, a anuntat in cadrul Congresului Partidului Comunist din Moscova, ca "Uniunea Sovietica are rachete balistice intercontinentale cu focos de hidrogen, capabile sa loveasca cu precizie orice colt de pe pamant".

A adaugat ca "Armata noastra are in dotare serii intregi de rachete intercontinentale, continentale si alte tipuri de rachete cu raza de actiune lunga, medie sau scurta". Acest anunt a luat SUA prin surprindere din moment ce ICBM-urile americane erau inca in fazele incipiente de testare si nu puteau intra in productie decat in cel putin doi ani. Nevoia de informatii era mai mare ca niciodata pentru a confirma sau infirma afirmatiile liderilor sovietici. Din pacate, serviciile givernamentale de informatii de la acea vreme nu erau capabile sa furnizeze aceste informatii.

LIMITARILE AVIONULUI U2
Intorcandu-ne pana in vara lui 1957, presiunea exercitata asupra lui Eisenhower de a afla daca exista intr-adevar o forta sovietica de ICBM-uri l-a constrans sa aprobe noua avioane U2 pentru vara lui 1957, incepand cu 4 august. Analistii CIA erau convinsi ca principalele teste pentru determinarea razei de actiune aveau loc undeva in Kazakhstan, la est de Marea Aral, dar nu erau siguri de locatia exacta.

Un pilot de U2, pe 5 august 1957, aflat in prima misiune de zbor de cercetare a situatiei rachetelor sovietice de tip ICBM, a fost instruit sa urmareasca liniile de cale ferata din zona, cautand orice ar fi putut semana cu un suport de lansare de rachete. Pilotul a descoperit singurul dispozitiv de lansare ICBM sovietic care a fost vreodata gasit de catre americani.

Analistii CIA au numit locul Turyatam, intrucat a fost identificat pe o harta germana ramasa din timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar sovieticii au identificat baza ca fiind Baikonur. La doua zile dupa primul anunt sovietic referitor la lansarea cu succes a unei ICBM, un avion U2 a survolat din nou zona, fotografiind mai bine si observand ca locatia nu avea decat un singur lansator de rachete balistice operational.

Avionul U2 a fost capabil sa confirme existenta unui program sovietic de testare a ICBM-urilor, prin localizarea dispozitivului de lansare, dar nu a descoperit nici o locatie operationala de lansare, lasand fara raspunsuri intrebari cruciale, de care decidentii americani aveau nevoie.Zborurile repetate deasupra facilitatilor de testare au dus la concluzia ca sovieticii erau angajati intr-un proces continuu de testare a unui model denumit SS-6. Cu toate acestea nu existau date despre amploarea programului si viabilitatea operationala a rachetelor experimentate.

Incapabila de a nega existenta unui program sovietic de producere a ICBM-urilor si descoperind principalele facilitati sovietice de testare a rachetelor, la sfarsitul lui 1957 CIA emitea o noua estimare de informatii care pretindea ca "dezvoltarea proiectelor ICBM are o prioritate extrem de mare in URSS. Consideram ca URSS va cauta sa obtina capabilitati ICBM cat mai repede posibil".

In ciuda nevoii disperate de date Eisenhower a aprobat doar inca 4 zboruri ale avioanelor U2 deasupra teritoriului URSS la sfarsitul lui 1957, inlaturand temerile CIA referitoare la faptul ca un avion U2 ar putea fi doborat, lucru ce ar determina ca relatiile dintre SUA si URSS sa devina s mai tensionate. Niciuna dintre cele 4 misiuni nu a fost capabila sa descopere orice alte facilitati sovietice de ICBM totodata nefiind capabile sa ofere informatii despre SS-6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.