Criza rachetelor din Cuba

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Studiul crizelor internationale este un fenomen recent ce isi are aparitia odata cu criza rachetelor din Cuba. Criza nu inseamna neaparat un razboi, cum este considerata gresit in majoritatea cazurilor.Ea poate fi situata la inceputul, mijlocul sau sfasitul acestuia. Criza din Cuba se inscrie intr-un context international de revenire la razboiul rece dupa relativa destindere a anilor 1953-1956. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza rachetelor din Cuba

Studiul crizelor internationale este un fenomen recent ce isi are aparitia odata cu criza rachetelor din Cuba. Criza nu inseamna neaparat un razboi, cum este considerata gresit in majoritatea cazurilor.Ea poate fi situata la inceputul, mijlocul sau sfasitul acestuia. Criza din Cuba se inscrie intr-un context international de revenire la razboiul rece dupa relativa destindere a anilor 1953-1956. Ea este punctul culminant al unui proces care a inceput cu trei ani mai devreme, in timp ce guerilele cubaneze ale lui Fidel Castro - refugiat in Sierra Maestra in 1956 - au ocupat Havana, dupa un lung mars de-a lungul insulei, alungandu-l de la putere pe dictatorul Batista, multa vreme sustinut de SUA .

PRECRIZA-corespunde relatiilor progresiv degradante intre Cuba si SUA de la luarea puterii, la Havana, de catre Fidel Castro la 01 ianuarie 1959. Americanii i-au sprijinit pe anticastristii refugiati in Florida, apoi s-a semnat acordul comercial dintre Cuba si URSS (februarie 1960) care prevedea cumpararea de catre rusi a cinci milioane de tone de zahar (principala resursa cubaneza) in cinci ani si au fost nationalizate intreprinderile americane (august 1960). In fine, La Washington a fost decis un embargou total asupra comertului american catre Cuba (octombrie 1960).

In acest timp, URSS si-a proclamat prietenia fata de Cuba si a facut cunoscut faptul ca va apara insula impotriva unei agresiuni americane, la nevoie utilizand chiar armele atomice. Cuba reprezenta un punct evident de atractie pentru URSS, deoarece ii dadea ocazia sa puna ferm piciorul in emisfera vestica. Uniunea Sovietica spera si Statele Unite se temeau ca instituirea unui stat marxist sustinut de rusi in Cuba va marca preludiul unei expansiuni rapide a comunismului de tip sovietic in toata America Latina si Centrala.

In momentul in care Fidel Castro a inceput sa faca pasi spre a pune capat dominarii economice a insulei de catre SUA si s-a autodeclarat comunist, Hrusciov a sesizat posibilitatea unei lovituri majore in favoarea URSS in razboiul rece. Data de 14 octombrie 1962 marcheaza ruptura acestui echilibru destul de precar,caracterizat prin miscari de trupe si materiale militare ,prin informatii alarmante din partea serviciilor secrete.Incepand cu aceasta data presedintele Kennedy isi da seama ca sunt in joc interesele fundamentale ale SUA si ca teritoriul american poate ajunge la discretia armelor adverse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.