Criza rachetelor din Cuba

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.43

nivel: Facultate

Referat despre Criza rachetelor din Cuba
America Latină și Centrală. În momentul în care Fidel Castro a început să facă pași spre a pune capăt dominării economice a insulei de către SUA și s-a autodeclarat comunist, Hrușciov a sesizat posibilitatea unei lovituri majore în favoarea URSS în războiul rece. Data de 14 octombrie 1962 marchează ruptura acestui echilibru destul de precar,caracteri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza rachetelor din Cuba

Referat despre Criza rachetelor din Cuba
America Latină și Centrală. În momentul în care Fidel Castro a început să facă pași spre a pune capăt dominării economice a insulei de către SUA și s-a autodeclarat comunist, Hrușciov a sesizat posibilitatea unei lovituri majore în favoarea URSS în războiul rece. Data de 14 octombrie 1962 marchează ruptura acestui echilibru destul de precar,caracterizat prin mișcări de trupe și materiale militare ,prin informații alarmante din partea serviciilor secrete.Începând cu această dată președintele Kennedy își dă seama ca sunt în joc interesele fundamentale ale SUA și că teritoriul american poate ajunge la discreția armelor adverse.

ESCALADAREA-debutează pe data de 22 octombrie la ora 19.00, când după o îndelungată reflecție a președintelui, coroborată cu consultarea a numeroși experți (informatori),rostește un discurs televizat în care este anunțat instalarea nu a unei blocade ( act de război) , ci a unei carantine. Măsurile luate lasă să se inteleagă că este posibilă folosirea forței armate. Președintele american era conștient că practica o politică pe muchie de cuțit, care îl făcea vulnerabil în ochii americanilor care nu-și doreau un război și cunoșteau care ar fi fost prețul de plătit în cazul unui conflict nuclear cu URSS.

Însă Kennedy a ținut să amintească compatriților săi precedentul anilor ’30, care „ne oferă o lecție clară: evenimentele agresive, dacă le permitem să se intensifice fără control și fără contramăsuri, duc finalmente la război.” Kennedy a fost pus la curent cu descoperirea rampelor de lansare și cu faptul că, pe drumul către insulă, se află cargouri sovietice purtătoare de rachete ofensive și de bombardiere Iliușin. Instalarea acestor arme în Cuba, considerate „defensive” de către Kremlin, nu ar fi modificat fundamental raportul de forțe dintre cele două mari puteri, dar venea în contradicție flagrantă cu
promisiunile sovieticilor și, mai ales, ar fi putut avea un efect psihologic considerabil asupra aliaților Statelor Unite.

Mesajul președintelui a fost înțeles. Un sondaj de pe 26 octombrie indica faptul că 84% dintre americani aprobau decizia Casei Albe. În plus, aliații americani și europeni (în frunte cu generalul de Gaulle) s-au regrupat strâns în jurul Statelor Unite. Kennedy a anunțat instituirea blocadei navale a Cubei până la ridicarea rachetelor sovietice și a făcut cunoscut că, la cea mai mică încercare de a le folosi împotriva SUA, va ordona o replică în aceiași termeni.

La afirmația lui Hrușciov că armele sovietice din Cuba, aflată în apropierea Americii, sunt același lucru cu rachetele americane din Turcia, vecina URSS, președintele american a răspuns că rachetele americane se aflau acolo pentru a apăra Europa, în schimb singurul scop imaginabil al rachetelor din Cuba este să amenințe SUA cu un atac nuclear direct. Kennedy și-a susținut ultimatum-ul punând forțele armate americane în stare de alarmă nucleară.

PUNCTUL CULMINANT
În dimineața zilei de 24 octombrie, cargourile sovietice își continuă imperturbabile înaintarea. Submarine se îndreaptă către Marea Caraibilor.Prezența mai multor submersibile este deja semnalată în zonă.Comitetul american de criză apreciază că șocul,dacă va avea loc se va produce între orele 10.30 și 11 dimineața.

FAZA DE DESTINDERE
Preocupat atât să obțină succesul în această confruntare, cât și să nu declanșeze un nou război mondial, Kennedy a avut grijă să îi lase lui Hrușciov posibilitatea de a da înapoi fără a-și pierde prestanța. Pus în fața unei fermități ce admitea compromisul, Hrușciov a decis să nu riște o confruntare nucleară și a ordonat navelor sovietice care se îndreptau spre zona fierbinte să se împrăștie și să nu forțeze blocada navală americană.

În 28 octombrie 1962, ca urmare a unor diverse manevre diplomatice, Hrușciov a ordonat întoarcerea flotei sale și retragerea rachetelor și bombardierelor din Cuba. În schimb, „numărul unu” de la Kremlin a obținut ridicarea blocadei și permisiunea că americanii nu vor invada teritoriul insulei. „Acest ultim aranjament era un mare câștig pentru URSS, dar, la vremea respectivă, el a fost umbrit de ceea ce părea observatorilor din Uniunea Sovietică o victorie diplomatică majoră a americanilor și o cedare din partea URSS, întrucât Statele Unite și-au stabilit influența supremă în emisfera vestică. Criza s-a atenuat rapid, fapt care a reprezentat pentru Kennedy un mare succes personal, președintele american devenind în câteva zile eroul erei nucleare.

Hrușciov dimpotrivă, al cărui mobil a rămas destul de obscur până în zilele noastre - testare a fermității americane, dorința de a constrânge Statele Unite la o negociere globală, inclusiv în ce privește Berlinul, sau pur și simplu o târguială: retragerea rachetelor americane desfășurate în Turcia și în Iran în schimbul aceleia a rachetelor sovietice din Cuba? - a pierdut în această afacere mult din creditul de care se bucura în lumea a treia și chiar în URSS.

Lumea a fost timp de câteva zile la un pas de o catastrofă nucleară. Imediat după această criză a rachetelor, rușii și americanii s-au străduit să pună la punct mijloacele de a evita o asemenea confruntare la vârf. Evenimentele din octombrie 1962 au marcat punctul culminant al războiului rece, dar și primul pas al unui proces care va duce la destindere. Criza din Cuba a servit drept moment al adevărului, demonstrând caracterul sinucigaș al unei confruntări directe în epoca nucleară.

Instrumente pentru soluționarea conflictului
Prima și cea mai importantă pare a fi „compromisul”. În cazul în care Statele Unite nu vor invada Cuba, sovieticii nu vor mai instala in zonă rachete cu bătaie medie și le vor retrage pe cele care le-au instalat deja acolo.SUA în schimb va retrage rachetele Jupiter pe care le au în Turcia. Totuși începutul crizei , continuând cu escaladarea, are în prim plan confruntarea directă dintre cele două state,superputeri,care își dispută rolul de supremație, fără a ține cont de nimeni.Nu mai există aliați, nu mai există parteneri.Ceilalți sunt deja pioni.Cuba este doar un pretex ca multe altele de-a lungul vremii prin care se demonstrează forța unui stat.

3. Descrieti modul prin care comunitatea internationala va raspunde la propunerea dvs si explicati strategia prin care veti convinge comunitatea internationala sa reactioneze
Din punctul meu de vedere comunitatea internațională nu putea interveni în soluționarea conflictului.Moscova și Washingtonul negociază aproape direct, sunt două superputeri care și-au dat seama de pericolul la care s-au expus și care nu pot da înapoi la simpla intervenție a unui stat sau altul.Atenția pe care aceste state o acordă altora este pur si simplu formală și înscrisă în termeni diplomatici.Cuba este pionul într-o partidă de șah. Iluzia dată europenilor că intervenția lor ar avea vreun rost nu face decât să-i încadreze mai bine în categoria neputincioșilor.Chiar China, stat cu care URSS avea relații foarte bune nu poate face nimic.Este doar un compromis ruso-american pe care nu-l împiedică nimic.

4. Care raman principalele impedimente si probleme posibile de rezolvat pe termen lung dupa restabilirea pacii - luand in calcul consecintele acumulate de-a lungul conflictului - cine se va ocupa de implementarea solutiilor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.