Criza politica starnita de rascoalele din 1907

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.69

nivel: Liceu

Spectrul unei rasturnari prin intermediul unor miscari de strada organizate de liberali determina pe conservatori sa sacrifice pe primul-ministru. Take Ionescu, un tanar om politic cu mari calitati si multa energie, elementul de baza in fosta formatiune, aspira sa-i ia locul lui G. Gr. Cantacuzino. O asemenea alternativa se izbea insa de grave obAZstacole, in primul rand de adversitatea junimistil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza politica starnita de rascoalele din 1907

Spectrul unei rasturnari prin intermediul unor miscari de strada organizate de liberali determina pe conservatori sa sacrifice pe primul-ministru. Take Ionescu, un tanar om politic cu mari calitati si multa energie, elementul de baza in fosta formatiune, aspira sa-i ia locul lui G. Gr. Cantacuzino. O asemenea alternativa se izbea insa de grave obAZstacole, in primul rand de adversitatea junimistilor care se considerau succesorii naturali ai primului-ministru.

Regele Carol I, pentru deAZmocratismul partial al conceptiilor lui, il vedea pe Take Ionescu mai potrivit in Partidul Liberal decat in postura de sef al unui guvern conservator. Se deschidea calea promovarii formulei junimist-con-servatoare, avand ca exponenti pe P. P. Carp si N. Filipescu. La 7 iulie 1900 se instala guvernul P. P. Carp 6. Om politic de mare capaciAZtate intelectuala, un excelent orator, inzestrat cu simtul umorului si al unei ironii caustice, primul-ministru era marginit doctrinar de conAZcepte aristocrat-elitiste.

Adept al unei modernizari graduale pe parAZcursul unei intregi epoci istorice, avea acum ocazia sa-si puna in pracAZtica ideile, mai ales acea "democratie a muncii" frecvent invocata. Din nefericire, ii lipsea "puterea de munca si stiinta constructiva a omului de guvern" 7. in noua functie insa se prefigureaza ca o mare speranta.indata dupa formarea guvernului, la 8/21 iulie 1900 avea loc fuAZziunea celor doua partide, conservator si junimist. P. P. Carp si G. Gr. Cantacuzino faceau declaratii in acest sens, chemandu-si adeptii la unitate.

Momentul era neindoielnic important, intrucat de circa doua decenii cele doua ramuri ale conservatorismului mersesera paralel, deseori cu accente divergente, cu toate momentele de conAZvergenta. Fuziunea insa avea si contestatari ca G. Manu, care demisiona de la conducerea clubului conservator, precum si tanarul Al. Iliescu si mai cu seama G. Panu.Pozitia lui P. P. Carp devenea subreda datorita conceptiilor divergente care se infruntau in sanul majoritatii in privinta traversarii crizei. Seful guvernului propusese un impozit complementar si o lege asupra patentelor, ambele solutii fiind respinse de G. Gr. Cantacuzino

si Take Ionescu. Aduse in dezbatere parlamentara, cele doua proiecte, prin amendamente, erau schimbate radical in sectiuni, unde delegati figurau adversari ai primului-ministru. Lovitura decisiva asupra proAZgramului guvernamental de redresare financiara era data de liberali, in Senat, la 5/18 februarie 1901, printr-un program financiar "prin noi insine" 8. Intrand insa in disputa cu propriile majoritati, la 12 februarie Carp isi ridica impotriva pe Take Ionescu, care cerea un vot de neincredere.

Drept uimare, pentru guvern nu "s-au gasit decat 7 sustinatori in comparatie cu 74 care au votat impotriva. Era o situatie unica, o Camera rasturna propriul guvern. Momentul era deAZcisiv nu numai pentru evolutia democratica, dar mai ales pentru scinAZdarea conservatoare reaparuta. Din acel moment, Take Ionescu se despartea definitiv nu numai de P. P. Carp, ci si de N. Filipescu 9. Conservatorii si junimistii esuau inca o data in organizarea unui par-tid durabil de alternativa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.