Criza mondiala actuala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

“Prostul invata din greselile lui isr Desteptul invata din greselile altora!”Cum ar fi sa ne uitam la ce s-a intamplat cu Romania in ultimii 19 ani?Intai au venit “investitorii”arabi si chinezi care ne ofereau la preturi romanesti produse pe care le vedeam la televizor, la sarbi (ma rog aproape ,… ca nu erau Nike erau Mike si nici Adidas ci Adibas).
Apoi au ve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza mondiala actuala

“Prostul invata din greselile lui isr Desteptul invata din greselile altora!”Cum ar fi sa ne uitam la ce s-a intamplat cu Romania in ultimii 19 ani?Intai au venit “investitorii”arabi si chinezi care ne ofereau la preturi romanesti produse pe care le vedeam la televizor, la sarbi (ma rog aproape ,… ca nu erau Nike erau Mike si nici Adidas ci Adibas).
Apoi au venit Shell-ul care ne-a invatat sa cumparam in shopuri stralucitoare de benzinarii, carburant de F1 si alte alea…Au venit apoi italienii cu croitoriile lor ambulante, noi punand la dispozitie croitorese harnice.

Ne-au primit in NATO, desi armamentul si dotarea armatei noastre era incompatibil dpdv tehnic cu al NATO. (dar am indreptat repede acest inconvenient, cumparand Apache, Piranya, Fspe, Motorola, etc).Ne-au primit si in UE, aliniind legislatia (pe ici pe colo prin partile esentale).Libertatea circulatiei marfurilor si persoanelor ne-a adus beneficii si noua romanilor si europenilor.Romania este o piata atractiva pentru toti producatorii, de orice. Romanii au bani si multi dintre ei vor sa epateze.

Hai sa-i ajutam!Dar iata ca a venit crizaaa…Cum globalizarea ne-a dus pe toti pe culmile propasirii, tot globalizarea ne duce pe toti si pe culmile prabusirii si a disperarii!Iar aici desteptul vine si pune in practica invataturile trase din greselile celor patiti:Scapa cine poate! Spiritul de turma si inertia nu ajuta in situatii de criza. Inventivitatea, creativitatea, experienta anterioara, munca - Da!

In lipsa comenzilor din Europa si mai ales a banilor din Europa, ce putem face? Putem cauta o piata de desfacere, care sa poata prelua surplusul. (Am tinut mama Rusia pe mancare timp de 60 de ani. De ce nu putem sa ne intoarcem fata catre Ursul de la Rasarit? Din mandrie? Hai atunci sa murim din mandrie de foame, caci banii Ursului nu sunt buni! Priviti la tari care au fondat UE, care nu au nici o urma de falsa mandrie si care isi vad interesul:Germania, Austria, Franta, s.a, toate fac afaceri cu Rusia!

Romania ar putea profita de pe urma crizei financiare mondiale
Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala, in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent.

"Sunt tentat sa afirm ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti a fost mai degraba unul pozitiv. In cazul in care criza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a spus Isarescu, la Forumul Financiar Central si Est-European, informeaza NewsIn.

Guvernatorul a precizat ca principalii factori pe care ii urmareste sunt calitatea portofoliului bancilor - care au fost tentate pana in prezent sa dea mai usor credite, avand in vedere excesul de lichiditate - si sustenabilitatea cresterii economice, care a fost stimulata prea mult de majorarea cererii si nu de avansul productivitatii.
Criza financiara la nivel mondial a inceput in august 2007 si a fost generata de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite.

Efectul principal al crizei a fost reducerea accesului la lichiditati, ca urmare a lipsei de informatii asupra expunerilor jucatorilor pe active perdante. Multe banci mari, mai ales din Statele Unite si Europa, au afisat, de altfel, deprecieri masive de active dupa debutul crizei.

In ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului in lei, dupa majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara a BNR, creditul neguvernamental a continuat sa creasca intr-un ritm sustinut in Romania, cu rate anuale de peste 60% in primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor bancii central
Isarescu a spus ca spera ca, in conditiile in care nu apar presiuni suplimentare dinspre cresterea salariilor, inflatia sa se tempereze spre 6% la sfarsitul acestui an si sa reintre in coridorul tintit de BNR pana la finalul lui 2009.

"Nu sunt optimist in privinta inflatiei, dar cred ca avem in continuare sanse de temperare pana la 6% la sfarsitul anului si, daca presiunile pe partea de salarii nu se accentueaza, inflatia ar trebui sa revina in coridorul tintit in 2009", a declarat Isarescu.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, BNR si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care si-a fixat o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.