Criza economico-financiara in Rusia

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.16

nivel: Facultate

O criza financiara veritabila are drept caracteristica faptul ca un accident bine localizat are capacitatea de a se propaga la nivelul intregului sistem financiar.Problemele aparute intr-o tara, daca nu sunt solutionate la timp, afecteaza si economia altor tari. Si atunci, efectele crizei respective sunt mai grave. Prin urmare gestiunea corecta a crizelor financiare presupune nu numai politici si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza economico-financiara in Rusia

O criza financiara veritabila are drept caracteristica faptul ca un accident bine localizat are capacitatea de a se propaga la nivelul intregului sistem financiar.Problemele aparute intr-o tara, daca nu sunt solutionate la timp, afecteaza si economia altor tari. Si atunci, efectele crizei respective sunt mai grave. Prin urmare gestiunea corecta a crizelor financiare presupune nu numai politici si strategii de prevenire a acesteia, dar si metode de management adecvat tipului de criza.

Criza actuala difera de alte crize prin amploarea ei, afectand in momentul de fata un numar foarte mare de tari. Daca pana acum erau afectate cu precadere tarile in curs de dezvoltare, in actuala criza au fost implicate si cele mai dezvoltate tari ale lumii.

Capitolul I
Situatia economica mondiala sub influenta crizei economico-financiare
1.1Criza economico-financiara mondiala
Criza economica reprezinta o situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. O economie care trece printr-o criza economica va experimenta aproape sigur o scadere a PIB (Produs Intern Brut), o evaporare a lichiditatilor si o crestere / scadere a preturilor din cauza unei inflatii / deflatii.

Crizele economice pot lua forma unei recesiuni sau unei depresii economice si uneori pot duce la colaps economic. Criza financiara este o situatie in care cererea de bani este mai mare decat oferta de bani (disponibilul). Aceasta inseamna ca lichiditatea este rapid evaporata deoarece banii disponibili sunt retrasi din banci, fortand astfel bancile sa vanda propriile active si investitii, pentru a-si acoperi necesitatile.

Criza economica mondiala din 2007-2012 a inceput in luna iulie 2007, moment cand pierderea increderii investitorilor americani in ipotecarea securitizata a condus la o criza de lichiditati ce a determinat o injectare substantiala de capital in pietele financiare din partea Rezervei Federale americane, a Bancii Angliei si a Bancii Centrale Europene. Indicele TED spread (ce descrie riscul de creditare perceput in economia generala) a sarit in iulie 2007, a oscilat vreme de un an si apoi a crescut din nou in septembrie 2008, atingand valoarea record de 4,65% in 10 octombrie 2008.

Criza s-a agravat in 2008, intrucat bursele de valori din lume s-au prabusit sau au intrat intr-o perioada de instabilitate acuta. Un numar mare de banci, creditori si companii de asigurare au dat faliment in saptamanile ce au urmat.

1.2 Situatia economica mondiala a proncipalelor domenii de activitate
Economia globala a scazut cu 2,2% in anul 2009, si ar urma sa creasca cu 2,7% in 2010 si cu 3,2% in 2011. Economiile tarilor bogate, care au cazut cu 3,3% in 2009, ar urma sa avanseze mult mai incet, cu 1,8% in 2010 si cu 2,3% in 2011[1]. Volumul comertului mondial, care s-a prabusit cu 14,4% in 2009, ar urma sa creasca cu 4,3% in 2010 si cu 6,2% in 2011.

Industria de IT- Piata globala de 250 de miliarde de dolari de software (anul 2011) determina multe dintre inovatiile tehnologice si sociale. Piata de software contribuie, de asemenea, la productivitatea generala si la cresterea economiei globale ca urmare a nivelelor ridicate de competitivitate si de inovare pe care le confera altor industrii. In anul 2010, cei mai mari producatori de software erau Microsoft, IBM, Oracle, SAP, EMC, Symantec, HP, CA, Intuit si Adobe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.