Criza economica mondiala 2008 - 2013

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 7.50

nivel: Facultate

Efectul de domino a trecut Oceanul, a lovit Vestul Europei, apoi Centrul, Estul, si tot asa pana a facut inconjurul Pamantului, zguduind din temelii si cele mai solide economii.
Totul a inceput in urma cu doi ani, cand americanii cumparau de zor credite ipotecare, la o dobanda foarte tentanta(sub 5%). Treptat, Federal Reserve Bank a marit dobanzile, aducand populatia in imposibilitatea de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza economica mondiala 2008 - 2013

Efectul de domino a trecut Oceanul, a lovit Vestul Europei, apoi Centrul, Estul, si tot asa pana a facut inconjurul Pamantului, zguduind din temelii si cele mai solide economii.
Totul a inceput in urma cu doi ani, cand americanii cumparau de zor credite ipotecare, la o dobanda foarte tentanta(sub 5%). Treptat, Federal Reserve Bank a marit dobanzile, aducand populatia in imposibilitatea de a mai plati ratele.

Cand acestia nu au mai platit, bancile le-au luat casele, ramanand cu sute de mii de ipoteci insolvabile si cu crize de lichiditate.Aveau in schimb case de vanzare, pe care nimeni nu le cumpara din cauza dobanzilor prea mari.
Situatia a capatat rapid proportii apocaliptice: astazi Statele Unite este in recesiune, Islanda e aproape de faliment national, majoritatea tarilor nationalizeaza bancile pentru a le salva de la faliment, bursele oscileaza de la minus la plus intr-un ritm alert din cauza panicii investitorilor, dobanzile cresc peste noapte, monedele se depreciaza.

Populatia globului s-a alarmat si a inceput sa isi scoata banii din banci, de frica sa nu ii piarda. Guvernele au "contraatacat" si au marit plafonul de garantare a depozitelor. Bineinteles, nu a fost de ajuns.
Printre cele mai titrate victime ale crizei amintim Lehman Brothers, Bradford & Bingley, AIG, ING, Fortis, Royal Bank of Scotland sau Washington Mutual, cea mai mare institutie de economii si de credite din Statele Unite.

Bursele au suferit si ele din plin, actiunile listate in toata lumea depreciindu-se masiv, unele suferind pierderi record.
Capitalizarea pietelor bursiere internationale a scazut in 2008 cu peste 28 trilioane de dolari si indicele compozit international MSCI, care urmareste evolutia principalelor burse ale economiilor emergente si dezvoltate, a inregistrat scaderi de 42%.
Anul 2008, cel in care intreaga lume a intrat in criza, a fost marcat de o serie de evenimente socante pentru intreaga lume ce isi desfasoara activitatea in sectorul afacerilor, informeaza International Herald Tribune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.