Criza economica mondiala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Referat despre Criza economica mondiala
Efectele crizei ruso – ucrainene din ianuarie 2009
Diicultatile cu care s-au confruntat o parte din Statele Ue ca urmare a reduceriii drastice a livrarilor de gaze naturale au demonstrate necesitatea urgentarii adoptarii politicii energetice commune (Tabelul conform datelor communicate de Comisia Europeana)

Variante de acti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza economica mondiala

Referat despre Criza economica mondiala
Efectele crizei ruso – ucrainene din ianuarie 2009
Diicultatile cu care s-au confruntat o parte din Statele Ue ca urmare a reduceriii drastice a livrarilor de gaze naturale au demonstrate necesitatea urgentarii adoptarii politicii energetice commune (Tabelul conform datelor communicate de Comisia Europeana)

Variante de actiune ulterioare
Parlamentul European a aprobat, la 03.02.2009, cu 406 voturi pentru, 168 împotriva si 87 abtineri, un raport prin care a invitat Comisia Europeana si presedintia ceha a UE sa prezinte “un plan nou, ambitios si vizionar de diversificare energetica la urmatorul Consiliu European” (19-20.03.2009). Concret, Comisiei Europene i s-a solicitat: - revizuirea, pâna la sfârsitul anului în curs, a Directivei privind aprovizionarea cu gaze, care dateaza din 2004.

Acest fapt presupune masuri de interconectare a sistemelor de transport;
- încheierea unui acord trilateral între UE, Rusia si Ucraina cu privire la livrarea si tranzitul de gaze din Federatia Rusa catre UE;

- sprijinirea includerii asa-numitei „clauze de securitate energetica” în acordurile comerciale, de asociere, de parteneriat si de cooperare cu tarile producatoare si de tranzit, care ar stabili un cod de conduita, ar interzice blocajele datorate unor dispute comerciale si ar trasa masurile ce trebuie adoptate în eventualitatea unei întreruperi unilaterale, efectuarea oricarei modificari a clauzelor contractului sau a celor privind aprovizionarea de catre unul dintre parteneri;

- elaborarea unei foi de parcurs pentru investitii nucleare. În plus, Parlamentul European si-a exprimat sprijinul pentru :

- negocierea unui acord complex cu Federatia Rusa, care sa înlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare din 1997;

- diversificarea surselor de aprovizionare (pe termen lung, din tari din regiunea Marii Caspice, precum Uzbekistan si Iran) sau a rutelor de transport - nominalizând proiectele energetice “Nabucco”, “Turcia-Grecia- Italia” (TGI) si “South Stream”

Masuri de interconectare a sistemelor de transport
La nivel european, proiectul “New European Transmission System” (NETS) prevede conectarea sistemelor de transport gazifer din zona Europei Centrale si de Sud-Est. A fost initiat în luna decembrie 2007 de compania ungara “MOL”. La 26.09.2008, la Budapesta companiile FGSZ (subsidiara a “MOL”), “Transgaz”/ România si “Plinacro”/ Croatia au semnat un Memorandum de întelegere pentru înfiintarea unei companii care sa studieze oportunitatea realizarii proiectului.

Acesta beneficiaza de suportul Asociatiei Regulatorilor Regionali de Ene rgi e (Energy Regulators Association) si al Comisiei Europene. “Strategia de Interconectare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale cu sistemele de transport ale tarilor vecine”, facuta publica de “Transgaz” SA, prevede racordarea la:
- Ungaria (prin finalizarea conductei Szeged-Arad) Pâna în prezent s-au realizat 37 de kilometri de conducta, pe tronsonul Arad-Pecica, urmând ca, dupa stabilirea detaliilor tehnicoecomice cu partea ungara, sa fie realizat restul de 25 de kilometri.
- Bulgaria (pe directia Giurgiu-Ruse)
- Serbia

Federatia Rusa - Efectele crizei financiare internationale
Investitiile in domeniul energetic explorarea si productia de gaze necesita, în general, largi împrumuturi pe termen scurt, pe care Guvernul rus, nevoit sa injecteze fonduri semnificative pentru sustinerea sistemului bancar, nu le poate garanta în acest moment.

- Bugetul federal pe anul 2009 este construit pe o estimare a pretului petrolului de 95 de dolari/ baril. În mediile de specialitate, se apreciaza ca, pe fondul scaderii pretului petrolului, firmele rusesti din domeniul energ etic, inclusive concernul „Gazprom”, întâmpina dificultati în identificarea resurselor financiare necesare pentru investitii, care devin profitabile la preturi de peste 100 de dolari/ baril.

- Unele semnale indica posibile întârzieri în realizarea gazoductului „South Stream”, pe fondul reducerii fondurilor pentru investitii alocate de “Gazprom” (cu pâna la 14% în anul curent) si al cresterii costurilor totale (conform ministrului energeticii, Serghei Shmatko, de pâna la 31 de miliarde de dolari).

- Posibila tergiversare a dezvoltarii câmpului gazifer “Stockman” s-ar repercuta asupra proiectului gazifer “North Stream”.

În pofida acestor dificultati, acordurile încheiate pentru realizarea de noi rute de transport sau asigurarea unor surse suplimentare de hidrocarburi denota interesul Federatiei Ruse de a-si dezvolta exporturile catre statele UE, evitând actualele state de tranzit care i-au creat probleme Ucraina si Belarus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.